lukoil-banenr

Noile modificări în Codul Contravențional, vizează şi șoferii care urcă băuți la volan. Astfel, conform noilor prevederi, șoferii ce refuză să treacă testul alcoolscopic ar urma să fie sancționați cu o amendă de până la 1.200 lei sau cu arest contravențional de până la 15 zile.

Pilot Autoexpert

În așa mod, poliția continuă lupta cu fenomenul consumului de alcool la volan. Deși, Codul Contravențional și cel Penal al RM deja prevăd sancțiuni aspre pentru șofatul în stare de ebrietate (conform CC șoferul riscă o amendă de pînă la 3000 lei și privarea de dreptul de a conduce de la 2 la 3 ani, conform CP șoferul riscă o amendă de pînă 10.000 lei și privarea de dreptul de a conduce pe un termen de la 3 la 5 ani ) șoferii continuă să urce la volan în stare de ebrietate.

Pe parcursul celor nouă luni de zile din anul 2015, au fost documentați peste 2.620 de conducători auto în stare de ebrietate, dintre care numai 1.109 pe cauze contravenționale, iar 1.511 pe cauze penale. Dintre aceștia aproape 60% au fost privați de dreptul de a conduce autovehicule pe un anumit termen stabilit de instanţă. Poliția menționează că cele mai grave accidente rutiere sunt cauzate anume de iresponsabilitatea şoferilor care urcă băuţi la volan, demonstrând un comportament necorespunzător pe traseu, cum ar fi: depășiri neregulamentare, viteză excesivă, manevre periculoase, etc., punând astfel în pericol securitatea altor participanți la trafic.

Inspectoratul Național de Patrulare recomandă insistent conducătorilor auto:
– să nu urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice;
– să respecte regimul de viteză impus pe tronsonul de drum;
– să păstreze distanţa de siguranţă faţă de autovehiculul care se deplasează în faţă;
– să nu conducă autovehicule în stare avansată de oboseală.

Comentarii