lukoil-banenr

Veşnica problemă a iubitorilor de tuning şi/sau, a celor care sunt nevoiţi să schimbe motorul. Cine a trecut deja prin această procedură ştie cât este de anevoios să găseşti un motor „cu acte” pe care să îl transferi în paşaportul tehnic al maşinii. Ei bine, se pare că în viitor am putea scăpa şi de această problemă.

Pilot Autoexpert

Într-o postare găsită pe site-ul  aflăm că numărul motorului nu va mai fi specificat în certificatul de înmatriculare pentru vehicule! Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor intenționează să modifice certificatul de înmatriculare și certificatul de înmatriculare provizoriu pentru vehicule.

Dacă această modificare va fi aprobată, motoarele mașinilor vor putea fi schimbate, fără a fi nevoie de acte suplimentare! În prezent, numărul motorului este unul dintre elementele de verificare în cazul în care există suspiciuni că mașina este furată.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, prezentat pentru consultări publice, câmpul de date P5 „Numărul motorului” se exclude. Modificarea este argumentată prin faptul că această informație este opțională, conform unei directive a Consiliului Uniunii Europene privind documentele de înmatriculare pentru vehicule. Totodată, urmează să mai fie modificate:

  • câmpul de date D2 se reformulează din „Modelul” în „Tipul vehiculului”;
  • câmpul de date D3 se reformulează din „Tipul caroseriei” în „Descrierea comercială”;
  • câmpul de date J1 se reformulează din „Tipul vehiculului” în „Categoria/subcategoria vehiculului”;
  • se completează cu un câmp de date nou „52 Tipul caroseriei”;
  • câmpul de date X se reformulează în „X1 Mențiuni speciale”.

Conform notei informative a proiectului de lege, prețul achitat pentru perfectarea documentelor de înmatriculare va rămâne același pentru solicitanți. Cheltuielile urmează să fie suportate de instituția responsabilă de eliberarea certificatelor de înmatriculare pentru vehicule.

De asemenea, certificatele de înmatriculare şi certificatele de înmatriculare provizorii pentru vehicule, eliberate până va intra în vigoare această hotărâre, nu vor trebui schimbate. Documentele vor putea fi utilizate până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, iar certificatele, eliberate pe termen nelimitat, până la stabilirea termenului de valabilitate limită.

În proiect se mai menționează că modificările vor intra în vigoare cel târziu până la mijlocul acestui an.

Am încercat să luăm legătura cu serviciul de presă al MTIC şi am trimis şi o solicitare în scris, iar imediat ce avem detalii noi vă vom comunica aici pe site. Aşadar, rămâneţi aproape!

 

Comentarii