lukoil-banenr

Carburanţii s-ar putea ieftini în următoarele săptămâni. Informează jurnal.md care citează la rândul lor preşedintele Asociaţiei Importatorilor de Petrol, Valentin Bodişteanu.

Pilot Autoexpert

Deocamdată nu a fost precizat cu cât exact vor scădea preţurile la benzină şi motorină. Potrivit lui Bodişteanu, ieftinirea este dictată de aprecierea leului în raport cu principalele valute străine, dar şi de cotaţiile de pe pieţele internaţionale. În prezent, preţul unui litru de benzină la staţiile peco variază între 17 şi 18 lei, iar un litru de motorină poate fi cumpărat cu 16 lei şi 67 de bani. Ultima ieftinire de carburanţi nu a bucurat prea mult proprietarii de automobile aşa cum la scurt timp, petroliştii au majorat din nou preţurile motivând cu deprecierea leului.

Din iunie 2014 şi până în prezent, pe piaţa externă barilul de petrol s-a ieftinit cu aproximativ 50%! În comparaţie cu Moldova, în aceeaşi perioadă, ieftinirea propriu-zisă a constituit numai 17%, susţin reprezentanţii Agenţiei pentru Reglementare în Energetică.

De cealaltă parte, politica fiscală a Ministerului Finanţelor presupune o scumpire a accizelor la importul de carburanţi, cu până la 200 lei pentru o tonă de benzină şi de 90 de lei pentru o tonă de motorină.

Comentarii