lukoil-banenr

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o iniţiativă legislativă care prevede ca deținătorii de automobile să fie amendaţi dacă utilizează lămpi ce nu corespund modelului prevăzut prin construcţie de către uzina producătoare. Amenda constituie de la 20 la 25 de unităţi convenţionale şi atrage 3 puncte de penalizare, scrie realitatea.md.

Pilot Autoexpert

Cu alte cuvinte, dacă vecinul tău, care are o Dacie sau un automobil vechi, cu faruri pătrăţoase şi cu un reflector interior difuz, instalează becuri cu xenon aftermarket, neprevăzute de uzina mamă şi orbind astfel participanţii la trafic, acesta este pasibil de o pedeapsă. Aceasta probabil este singura lege care pe lângă faptul că mai aduce nişte bani la buget, poate contribui şi la siguranţa şoferilor în trafic.

„În ultima perioadă farurile cu xenon au dobândit o mare popularitate printre conducătorii auto. Funcţionarea acestui tip de faruri presupune un şir de condiţii speciale ce vizează distribuirea fluxului de lumină, ceea ce nu se respectă în cazul în care conducătorii auto montează în mod independent faruri cu xenon la autovehicule care nu prevăd acest tip de iluminare în construcţia acestora. În rezultatul montării ilegale a farurilor cu xenon, exploatarea respectivelor mijloace de transport pune în pericol securitatea la trafic”, își motivează autorii inițiativa.

Diferenţa între farurile simple şi cele echipate cu xenon de fabrică se ascunde în utilizarea unui „ochi” de sticlă, lupă, care concentrează fasciculul de lumină într-o singură direcţie, în timp ce farurile obişnuite au lumina difuză, orbind astfel şoferii care le vin în întâmpinare. Bineînţeles că nici un proprietar de maşină care a recurs la asemenea „îmbunătăţiri” nu s-a gândit vreodată la colegii săi de trafic, iată de ce, proiectul legislativ este binevenit.

XENON(1)

Legea va intră în vigoare în termen de 1 lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. De menţionat că şi în ţara vecină România şoferii sunt sancţionaţi dacă optează pentru astfel de tuning!

Legislaţia rutieră din România interzice montarea la autovehicul a altor lumini ori dispozitive decât cele omologate. Sancţiunea prevăzută de lege este amendă împreună cu reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea deficienţelor.

Comentarii