lukoil-banenr

Știm că mulți șoferi au obținut permisul de conducere fără să meargă la școala auto. Asta deoarece au avut careva ”facilități” sau au mai simplu l-au cumpărat. Iată că în viitor unii dintre noi ar putea obține permisul fără să meargă la școala auto dar și fără să scoată bani grei din buzunare.

Pilot Autoexpert

Viitorii mecanici auto, ingineri şi şoferi, care îşi fac studiile în colegii şi şcoli profesionale, la absolvire, vor putea obţine carnete de conducere, scrie publika.md. Potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei, cursurile pentru permise vor fi incluse în cadrul programului de studii. În aceste condiţii, elevii nu vor fi obligaţi să frecventeze şcolile auto.

„În perioada când îşi desfăşoară studiile merg la Şcoala Auto, din acest considerent uneori absentează nemotivat de la ore, este un disconfort atât pentru elevi, cât şi pentru sistem. Am venit cu această iniţiativă pentru ca toate tipurile de instituţiile de învăţământ profesional tehnic să poată să instruiască elevii pentru a-şi susţine permisul”, a spus şeful Direcţia învăţământ profesional tehnic, Ministerul Educaţiei, Silviu Gîncă.

„Noi deţinem automobile specializate, este cazul numai să angajăm maeştri. Practic nu avem cheltuieli pentru a începe aşa un curs”, a spus directorul Centrului de Excelenţă în Transporturi, Boris Rusu.

În cadrul instruirii auto, cursanţii îşi vor asuma doar cheltuielile pentru combustibil. Chiar şi aşa, elevii Centrului de excelenţă în transporturi sunt mulţumiţi că vor putea economisi timp şi bani.

„Din punctul meu de vedere asta este ca un ajutor pentru fiecare elev. După asta le este mai uşor şi nu pierd dublu timp, ca să spun aşa. Acolo la şcoala auto nu mai plătim partea teoretică, se include în program.”

„Este un lucru foarte benefic prin prisma faptului că vom evita absenţele de la ore nemotivate pentru a obţine carnetul de conducere.”

„În primul rând economiseşti mult timp.”

Unii elevi, care au luat deja carnetul, spun că au cheltuit până la cinci mii de lei pentru a obţine permisul.

„Timp de trei luni am învăţat, dar şi drumul de la Chişinău spre Criuleni mi-a ieşit tot la 1500 lunar, adică cinci mii de lei e foarte costisitor.”

Directorii şcolilor auto spun că această iniţiativă nu îi va afecta.

„Eu cred că este binevenit pentru aşa instituţii de învăţământ care au ca domeniu de predare construcţia vehicolului au în dotare utilaj specializat. În universul asta ne ajunge de lucru la toţi, important să fie atitudinea corectă şi să fie pregătirea corectă”, a spus directorul Şcoala Auto, Artur Cecan.

În Moldova sunt peste 16 mii de elevi care studiază în şcolile profesionale tehnice.

Comentarii