lukoil-banenr

OPEL trece pe gaz

Dupa ce ○n vara anului trecut Corsa a primit un motor GPL, Opel ○?i mare?te gama, echip¬nd Astra ?i Meriva cu motoare 1.4 GPL. Acestea vor func?iona alternativ pe benzina, put¬nd sa dezvolte p¬na la 140 de cai-putere (si cuplu maxim de 200 Nm) pentru Astra ○n 5 u?i ?i pentru Astra Sport Tourer, respectiv 120 de cai-putere (176 Nm) pentru Meriva. Din punct de vedere ecologic, motoarele sunt omologate Euro 5, emisiile de CO2 fiind de 124 g/km pentru Meriva, 129 g/km pentru Astra Hatchback ?i 132g/km pentru Astra Sports Tourer. Prin crearea acestor motoare Opel raspunde cererii consumatorului de a se reduce costul consumului, dar ?i emisia noxelor. Astfel, se estimeaza ca proprietarii acestor modele vor economisi cu 40% mai mult combustibil ?i vor scadea rata de poluare cu 15% dec¬t ma?inile echipate exclusiv pe benzina.

Pilot Autoexpert

Comutarea de pe benzină pe GPL se poate face atât automat, în funcție de turația motorului, cât și manual, printr-un buton aflat în consola centrală. Pe acesta se află și un led care indică ce tip de combustibil consumă mașină în momentul respectiv. Rezervorul de gaz este situat în portbagaj, în apropierea roții de rezervă, astfel că nu a fost nevoie să se micșoreze spațiul din habitaclu.

Opel a debutat cu motorizările GPL în iunie 2011 când a lansat Corsa 1.2 GPL ecoFlex în 3 și 5 uși. Urmează ca în toamna acestui an Opel să primească încă doi membrii în familia GPL, atunci când motorul de 1.4 va echipa modele Zafira Touring și Insigna.

În Germania, prețul de pornire pentru mașinile GPL este de 22.670 euro pentru Astra în 5 uși 1.4 Turbo GPL ecoFlex, 23.770 euro pentru Astra Sports Tourer și 22.240 euro pentru Meriva GPL. Pentru amatori, trebuie menționat că din punct de vedere al infrastructurii nu trebuie să vă faceți mari griji, mașinile dotate pe GPL nefiind o noutate pe meleagurile noastre. Astfel, din cele aproximativ 25.000 de stații GPL din Europa, puțin peste 700 se află în țara noastră.

Comentarii