lukoil-banenr

Ştim foarte bine că şchiopătăm la capitolul disciplin în trafic. Şi indiferent dacă că acest pretext poate fi folosit drept o scuză pentru a mai colecta ceva bănuţi la buget, trebuie să fiţi deacord că este benefic pentru şoferii needucaţi. Pentru ei, deputaţii au votat astăzi în prima lectură, trei proiecte de legi noi, care prevăd amenzi.

Pilot Autoexpert

Despre becurile xenon instalate ilegal în farurile automobilelor construcţia cărora nu prevede un astfel de upgrade deja aţi putut citi dintr-o postare recentă. Însă la aceste două se adaugă unele propuneri mai vechi, cum sunt comportamentul agresiv în trafic şi modifacarea datelor odometrului maşinii. Toate trei iniţiative au fost votate şi urmează să fie aprobate şi în cea de-a doua lectură, iar la o lună de zile de la publicarea în Monitorul Oficila vor intra în vigoare.

Să le luăm pe rând. Pentru a putea fi sancţionaţi şoferii care denotă un comportament agresiv în trafic, este necesar ca în Codul Contravenţional să fie introdusă această noţiune. Care sunt criteriile care califică comportamentul unui şofer drept agresiv vom afla mai exact imediat ce intrăm în posesia proiectului legislativ. Până atunci însă se spune că:
– deplasarea de pe o bandă pe alta pentru a ocoli maşinile (slalom);
– iniţierea derapajelor controlate (driftul);
– sprint-ul de la semafor, accelerarea bruscă sau frânarea bruscă fără temei;
– claxonarea nejustificată;
– condusul într-o roată (pentru motociclişti);
– înjurăturile şi gesturile obscene;
Toate aceste fapte sunt susceptibile de o pedeapsă cu amendă în mărime de până la 2000 de lei şi cinci puncte de penalizare, ori 15 zile de arest. 

Deputaţii, au avut şi de comentat la acest proiect de lege, cităm sursa ProTV:
”Eu cand incalc ceva imi vine sa intru in pamant de rusine.”
Sergiu SIRBU, VICEPRESEDINTE PD

-”Sper ca platiti si amenda.”
Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT

”Dupa pocainta dlui Sarbu, noi vom vota acest proiect.”
Tudor DELIU, VICEPRESEDINTE PLDM

În ce priveşte pedeapsa pentru fraudarea datelor odometrului, pedeapsa ar constitui până la 3.000 de lei, asta în condiţiile în care UC este egală cu 20 de lei, ulterior însă amenda ar putea fi mult mai usturătoare.

AutoExpert ţine să menţioneze că aceste legi vor intra în vigoare la o lună după publicarea acestora în Monitorul Oficial, până atunci însă, proiectul de lege trebuie să fie aprobat în lectura finală.

Comentarii