lukoil-banenr

Piaţa auto din Europa se apropie de nivelul anului 1993

Piaţa auto europeană se îndreaptă spre cel mai redus nivel al vânzărilor înregistrat în ultimii 20 de ani. Ulrich Winzen, analist auto al pieţei germane pentru consultanţii de la R.L. Polk, consideră că nu există niciun indicator privind îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa auto europeană în ultimele luni. Potrivit estimărilor oficiale, vânzările de pe piaţa din Europa de Vest vor cădea sub pragul de 12 milioane de unităţi în anul curent şi în anul următor, un nivel care nu a mai fost atins constant din 1986. Singura excepţie a venit în 1993, când piaţa auto din Europa de Vest a scăzut la 11.3 milioane unităţi.

Pilot Autoexpert

Piaţa din Germania a rezistat cel mai bine la scăderea vânzărilor de automobile, pe când Spania, Italia şi Franţa marchează cele mai mari scăderi în materie de vânzări de automobile noi. Piaţa din Spania a înregistrat o scădere de 22% a vânzărilor de automobil noi după ce guvernul a crescut taxa pe valoare adăugată, în încercarea de a-şi consolida bugetul. Winzen consideră că pieţele din Spania, Italia şi Franţa s-ar putea stabiliza spre finalul anului curent, iar situaţia grupurilor PSA Peugeot-Citroen şi Fiat s-ar putea îmbunătăţi odată cu această redresare a pieţelor respective.

Tendinţa de scădere a pieţei auto din Europa s-a manifestat încă din primele trei luni ale anului curent. Potrivit cifrelor ACEA din luna aprilie, pieţele din Franţa şi Italia erau în scădere, Grupurile Fiat, PSA, Toyota şi General Motors înregistrau scăderi situate între 6.7 şi 20%, pe când Grupul Volkswagen, Hyundai, Kia şi BMW Group marcau creşteri situate între 0.5% şi 12.5%.

Comentarii