lukoil-banenr

Platforma modulară în viziunea Grupului Renault-Nissan

Prima platformă modulată – Common Module Family (CMF), a grupului Renault-Nissan va fi lansată în a doua parte a lui 2013 şi va sta iniţial la baza noilor generaţii a crossoverelor Rogue, Qashqai şi X-Trail. Referitor la perspectivele referitoare la un viitor mai îndepărtat, se estimează că până în 2020, nu mai puţin de 14 modele, 11 de la Renault şi 3 de la Nissan, vor beneficia de acest suport tehnic, iar producţia anuală ar trebui să urce până la 1,6 milioane de vehicule. Este vizată şi o reducere a costurilor de dezvoltare cu 30-40%, precum şi a celor de producţiei, care prin simplificarea logisticii şi obţinerea unor preţuri mai bune de la furnizori, ar trebui să scadă cu 20-30%.

Pilot Autoexpert

Referitor la primele modele Renault dezvoltate pe baza platformei CMF, acestea vor fi Espace, Scenic şi Laguna, debutul cărora este programat pentru anul 2014.

Platforma CMF va fi folosită chiar şi pentru modelele din clasa mică, Micra şi Clio, care vor deveni maşini globale.

Utilizarea platformei comune CMF va implica şi reorganizarea fabricilor – integrarea unui nou concept de organizare a producţiei: Alliance Integrated Manufacturing System (AIMS), care va viza flexibilizarea producţiei – mai multe modele vor putea fi asamblate simultan, şi va ajuta la reducerea costurilor.

Comentarii