lukoil-banenr

Proprietarii de automobile din ţară vor putea beneficia de noi reduceri la polițele de asigurare obligatorie auto, scrie portalul de ştiri today.md. Este vorba de reduceri în mărime de până la 15%, acordate în urma modificării de către CNPF a metodologiei de calculare a primelor pentru asigurarea obligatorie a răspunderii civile auto interne şi internaţionale.

bodybuilding

Astfel, automobiliştii vor putea beneficia de reduceri de maxim 10% în funcție de capacitatea financiară a asiguratorului și de 5% în funcție de marja de profit a acestuia. Per total vorbim de o reducere de până la 15% la polița de asigurare obligatorie.

diselok

„Necesitatea operării acestor modificări se explică prin includerea a doi noi coeficienţi de corectare la calcularea primei de bază. Aceștia vor lua în calcul suma cheltuielilor efective ale asigurătorului aferente prestării serviciilor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto și marja de profit a asigurătorului inclusă în prima de bază. Astfel, coeficienții în cauză vor permite consumatorilor de servicii de asigurare să beneficieze de reduceri legale ale primei de asigurare în funcție de capacitatea financiară a asigurătorului și de politica internă de marketing”, potrivit informațiilor CNPF.

Rezultatele unui studiu, care au stat la baza apariției unei noi modificări au demonstrat că, de facto, companiile de asigurări suportă cheltuieli mai mari decât nivelul stabilit în hotărârea în vigoare. Astfel, spre modificare a fost propusă comasarea cheltuielilor operaționale și de achiziție într-un singur factor și stabilită o limită minimă și maximă a acestora. Pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă se prevede o modificare a factorului de la 25% la 30%-40% în dependență de politica asigurătorului, iar pentru asigurarea externă – de la 20% la 22%. CNPF precizează că din contul noii metodologii de calcul, va fi oferită posibilitatea acordării unei evaluări mai exacte şi prudente a primei de responsabilitate civilă auto, conform riscurilor asigurate. „Modificările operate sunt primii paşi spre liberalizarea pieței acestor asigurări şi la crearea unui mediu de concurenţă corect”, se arată în comunicatul CNPF. Adoptarea documentului este dictată de prevederile legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, iar până la aprobarea documentului în variantă finală, au fost efectuate dezbateri publice şi toate opiniile şi observaţiile părţilor interesate au fost luate în calcul.

sursa: today.md

 

Comentarii