lukoil-banenr

Povestea batmobilului

Suierul amenințător al biciului cauciucat cu care protectorul Gothamului își ține inamicii la respect se întoarce într-o producție ce promite a fi două ore de acțiune, explozii, dramă și împușcături – exact genul de activități prin care trecem zilnic aici în redacția TG.

Pilot Autoexpert

Evident, suntem mai degrabă interesați de arsenalul și mașinăriile lui Batman, pentru că în The Dark Knight Rises, acesta chiar are niște jucării mișto. Și nu vorbim aici doar despre Lamborghiniul Aventador pe care Bruce Wayne îl conduce în postura de simplu cetățean, ci despre spectaculosul Batmobile, aka „Tumbler”, despre Batpod și despre ciudățenia zburătoare numită simplu Bat.

Și chiar dacă nu a întrebat nimeni nimic (încă), noi am strâns laolată câteva date interesante despre vehiculele pe care le analizăm azi:

-Directorul Christopher Nolan și designerul Nathan Crowley au proiectat Batmobilul într-un garaj din Los Angeles. Aceștia s-au inspirat puțin din industria vehiculelor militare, și au construit un prototip prin lipirea laolaltă a câtorva modele de jucărie, combinând în final un Hummer și un Lamborghini.

-Există trei modele diferite de Tumbler – ce diferă prin echipamente și camuflaj – unul dotat cu un tun rotativ, unul cu echipat un lansator de rachete ghidate și încă unul dotat cu o mitralieră.

-Denumirea „Tumbler” are influențe militare și prefigurează capacitatea acestuia de a sări și a se rostogoli (to tumble).

-Mașina nu are o punte față, pentru că Nolan a ținut neapărat ca cele două roți directoare să fie fixate din exterior. Probabil că această configurație aduce de la sine și o manevrabilitate interesantă…

-Batmobilul a fost construit în totalitate de la zero și nu are pe dedesubt platforma unei mașini obișnuite.

-Cele șase roți folosesc anvelope de monster truck cu un profil variabil în funcție de cerințele cascadorului George Cottle, care decide în funcție de scenă cam de câtă aderență are nevoie.

-Batmobilul folosește benzină fără plumb obișnuită și cântărește cam 2,5 tone.

-„Tumbler” poate acoperi sărituri de până la 18 m, face 0-100 km/h în 5 secunde și poate atinge 170 km/h. Batpod-ul (motocicleta lui Batman) este echipată cu trei arme pe fiecare parte: un tun cu proiectile explozive, o armă de asalt și o mitralieră.

-Anvelopele de pe Batpod sunt identice cu cele de pe Batmobile.

-Cântărește 331 kg și stă în echilibru la semaor fără niciun sprijin. Doar că Batman nu prea ține cont de semafoare.

-Bat este jumătate elicopter, jumătate aeronavă, desenată de aceiași Nolan și Crowley.

-Fiecare segment al lui Bat este unic și a fost sculptat din fibră de carbon – și ca urmare, nava cântărește doar 1360 kg.

-Din punct de vedere tehnic, Bat nu poate zbura – însă o va face în film mulțumită efectelor speciale – dar are în schimb un arsenal perfect funcțional care lansează proiectile pirotehnice, iar toate luminile sunt controlabile prin radio și își pot schimba unghiul în „zbor”.

-Bat este atașat unui vehicul suport special care are nevoie de trei oameni pentru a fi controlat: unul care să controleze ascensiunea, unul care să controleze înclinarea și încă unul care să-l conducă la sol.

-Ah, și încă ceva: știați că Murcielago (Lamborghini-ul pe care Batman l-a condus în The Dark Night) se traduce în spaniolă ca „Liliac”?

Comentarii