lukoil-banenr

Primele detaliile ale colaborării Opel-Chevrolet-Peugeot-Citroen

După aproximativ jumătate de an de la anunţul referitor la stabilirea unei alianţe între PSA Peugeot Citroen şi GM Europe (Opel şi Chevrolet) pe Bătrânul Continent, cei doi mari constructori auto au anunţat astăzi detaliile programului de dezvoltare ale cărui prime modele vor debuta pe piaţă în anul 2016.

Pilot Autoexpert

Conform comunicatului oficial publicat de GM Europe şi de PSA Peugeot-Citroen, colaborarea dintre cele două părţi se va concentra pe patru mari proiecte care vor da naştere unor modele sau platforme dezvoltate în comun. Acestea vizează mai ales segmentele mici ale pieţei – maşinile de oraş – dar se dilată şi înspre segmentele superioare.

Toate cele patru proiecte vor fi dezvoltate prin combinarea celor mai bune arhitecturi ale platformelor şi tehnologiilor de la partenerii Alianţei.

Primul proiect pe care Opel, Chevrolet, Peugeot şi Citroen îl vor pune în aplicare va fi unul în urma căruia Opel va aduce în gamă o utilitară compactă, bazată probabil pe Peugeot Partner, în timp ce Peugeot va beneficia de platforma GM de dezvoltare a unui SUV compact/crossover. Cel mai probabil, în acest caz va fi viitorul echivalent Peugeot al noilor Opel Mokka şi Chevrolet Trax, crossovere de segment D lansate cu fast în acest an.

Al doilea proiect are la bază o colaborare pe zona monovolumelor de segment B (clasa mică) între Opel şi Citroen. Cel mai probabil vor fi înlocuitorii lui Opel Agila pe de o parte şi de Citroen Nemo sau chiar C3 Picasso pe de alta.

Cel de-al treilea proiect este o generalizare a primelor două – specificarea clară a faptului că Opel şi PSA vor dezvolta o platformă comună pe care vor fi construite toate modelele de segment mic în viitor. Aceasta promite emisii reduse de CO2, iar motoarele vor fi dezvoltate de asemenea la comun. Proiectul specifică şi că pe această platformă va fi construită „noua generaţie de automobile în Europa şi în alte regiuni”.

A patra linie comună de lucru între cei doi constructori va viza dezvoltarea unei viitoare generaţii de modele de clasă medie – cel mai probabil modelele Insignia, C5 şi 508 vor avea din anul 2016 o platformă comună.

Comentarii