lukoil-banenr

Procurorii din capitală sunt preocupaţi de identificarea persoanelor ce se fac vinovate de producerea tragicului accident rutier de la Băcioi, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 4 oameni. Surse de încredere ne-au confirmat faptul că mai multe automobile, proprietarii cărora sunt bănuiţi de participare la cursele ilegale de noapte au fost supuse percheziţiilor.

Pilot Autoexpert

După ce Inspectoratul de Poliție Ialoveni a deschis o cauză penală în baza articolului 149 alin.2., pentru lipsirea de viață a mai multor persoane din imprudență, materialul probatoriu acumulat în cadrul anchetei a ajuns la Procuratura municipală Chișinău. Între timp Autoexpert.md, a intrat în posesia unei încheieri judecătoreşti, care face dovadă că demersul procurorului Corneliu Pleșca, prin care se cere ordonanță de percheziții în automobilul unuia dintre șoferii prezenți la fața locului, a fost acceptat de către magistraţi.

Demersul a fost examinat în cadrul unei ședințe de judecată secretă, iar cauza penală pornită în baza articolului 149 alin.2., este acum examinată de Procuratura municipiului Chișinău, prin prisma articolului 264 alin 5 din Codul Penal, Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport alin. (5). Acţiunea prevăzută la alin.(1), care a cauzat decesul a două sau mai multor persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 5 ani.

Cauza principală a accidentului este considerată aglomeraţia de automobile, participante la cursele denoapte ilegale, care fi blocat ambele benzi de deplasare, iar șoferul BMW-ului, în încercarea de a evita automobilele a ieșit pe contrasens și s-a ciocnit frontal cu un microbuz.

Untitled-2

Pentru ai putea identifica pe organizatorii curselor ilegale, procurorii au cerut de la magistrați autorizarea perchezițiilor în automobilele mai multor şoferi care s-ar fi aflat la fața locului, dar și ridicarea tuturor înscrisurilor și dispozitivelor electronice care ar putea conţine informații despre participanții și organizatorii curselor auto. Instanța de Judecată în persoana magistratului Sergiu Bularu, a admis demersul procuraturii și au autorizat percheziția singulară în automobilul unui şofer, numele căruia nu îl vom face public, ordonanța fiind valabilă pentru 30 de zile.

Solicitat telefonic de către reporterul Autoexpert.md, Corneliu Pleșca a refuzat să ofere careva detalii în legătură cu cauza penală făcând trimitere la secretul anchetei. „Materialul probatoriu dar și cauza penală urmează să fie transmis instanței de judecată în termeni rezonabili, însă asta depinde de cum se vor comporta părțile vizate, mai multe detalii despre această cauză penală nu vă pot comunica pentru a nu prejudicia ancheta. Vom putea spune mai multe după ce dosarul va fi pus pe masa judecătorilor”, a precizat Pleșca.

Procurorul nu ne-a putut spune nici ce statut are conducătorul auto în acest dosar și nici câte persoane sunt vizate, cert este faptul că organele de anchetă au audiat mai mulți martori pentru ca ulterior, să fie identificați vinovații.

Reamintim că un accident grav a avut loc la sfârșitul lunii iulie anul curent, în apropiere de localitatea Băcioi, unde cinci persoane au decedat pe loc, iar altele trei au suferit mai multe traumatisme, după ce un automobil de model BMW Seria 5 s-a tamponat frontal cu un microbuz care circula regulamentar.

Potrivit unor apropiați ai șoferului automobilului BMW, care a decedat pe loc, acesta ar fi vrut să-şi depășească propriul record la viteză. Unul din cunoscuţii șoferului, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, susine că șoferul BMW-ului a reușit anterior să ajungă în timp record, 4 minute și 16 secunde, de la porțile orașului Chişinău la Rezeni, localitatea de baştină. Totodată există voci care susţin că acelaşi şofer, obişnuia să conducă într-o manieră extrem de agresivă iar deseori a fost văzut în stare de ebrietate la volan.

20150912_232531

Comentarii