lukoil-banenr

Protestele anti-Japonia din China provoacă companiile auto să suspendeze producţia

Tensiunile diplomatice apărute între China şi Japonia par să capete o amploare din ce în ce mai mare în ultimele zile. Nervozităţile şi revoltele populaţiei chineze par să anuleze întreaga activitate a companiilor japoneze cu punct de lucru în Ţara Marelui Zid.

Pilot Autoexpert

Protestele chinezilor au apărut după ce guvernatorul oraşului Tokyo a anunţat că intenţionează să cumpere insula Senkaku, cunoscută pentru resursele sale bogate, de la un proprietar japonez. Conflictul a escaladat recent, după ce cumpărarea a fost aprobată pentru 26 de milioane de dolari, iar chinezii au pretins că insula le aparţine.

Protestele din faţa ambasadei Japoniei de la Beijing s-au mutat în magazine şi chiar în showroom-urile auto. Acest boicot naţional s-a resimţit şi la nivelul vânzărilor, producătorii japonezi de automobile înregistrând o scădere considerabilă pe piaţa din China în ultima lună. În schimb, brandurile germane, americane sau sud-coreene au bifat creşteri cu până la 10 procente. Evoluţia din China este extrem de importantă pentru orice constructor auto fiindcă este cea mai mare piaţă din lume.

Mai mult decât atât, Toyota, Nissan şi Honda au raportat incidente serioase la nivelul reţelelor de dealeri din zona estică a Chinei, în regiunea Qingdao. Violenţele au degenerat apoi până la vandalizarea mai multor automobile de provenienţă japoneză, asupra cărora s-a aruncat cu pietre.

Nissan a anunţat că a oprit deja producţia la două uzine din China, în vreme ce Toyota susţine că mai mulţi furnizori cu sedii în China au fost nevoiţi să-şi închidă porţile.

La rândul lor, Mazda, Suzuki, Honda şi Mitsubishi au fost nevoiţi să ia aceeaşi măsură. Mazda şi Suzuki au anunţat însă că vor redeschide uzinele în timpul apropiat.

Comentarii