lukoil-banenr

Rechemare în service masivă pentru Toyota

Toyota a anunţat astăzi oficial că va iniţia o rechemare voluntară în service pentru 7.4 milioane de maşini care ar putea să fie afectate de o problemă la nivelul comutatorului geamurilor electrice. În Europa, numărul maşinilor afectate este de 1.39 milioane, fiind afectate o parte dintre modelele RAV4, Auris şi Corolla.

Pilot Autoexpert

Cea mai afectată piaţă va fi cea din Statele Unite, unde Toyota va rechema în service-uri nu mai puţin de 2.47 de milioane de maşini. China – o piaţă pe care Toyota a scăzut cu aproape 48% în luna septembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut – se află pe acelaşi plafon cu Europa, 1.4 milioane de clienţi urmând să revină în service-uri pentru reparaţii.

„Am observat că anumite versiuni ale modelelor RAV4, Auris, Yaris, Corolla, Vios, Matrix, Camry, Highlander, Tundra, Sequoia, xB şi xD construite între 2005 şi 2010 sunt afectate la nivelul comutatorului de deschidere a geamului lateral al şoferului. Din cauza aplicării neuniforme a lubrifiantului, operarea acestuia poate deveni greoaie. Dacă operaţia este continuată fără reparaţiile necesare, comutatorul ar putea să se blocheze, iar geamul ar putea deveni inoperabil”, conform comunicatului oficial emis de Toyota. Constructorul japonez spune că comutatorul are nevoie de lubricant special industrial, cele comerciale putând duce la supraîncălzirea şi topirea ansamblului de deschidere a geamului lateral. Toyota susţine că problema este una strict tehnică şi de confort şi că ea nu poate duce la rănirea ocupanţilor, recall-ul fiind strict precauţionar.

Recall-ul Toyota devine al doilea ca mărime din întreaga istorie auto, pe prima poziţie aflându-se Ford, cu 7.9 milioane de maşini rechemate în service în 1996. Constructorul japonez suferă în ultimii ani de a problemă acută a recall-urilor, totalul maşinilor rechemate de Toyota în service pentru reparaţii ajungând la 16 milioane din 2009 încoace. Imediat după anunţul masivului recall, acţiunile Toyota la bursa din Tokyo au scăzut cu 2%.

Comentarii