lukoil-banenr

Șoferii care încalcă Regulamentul Circulației Rutiere ar putea fi lipsiţi de punctele de penalizare dacă achită amenda în 72 de ore, însă nu vor mai putea beneficia de reducerea de 50% din valoarea totală a menzii prevăzută de lege!

Pilot Autoexpert

Astfel arată noile modificări propuse de Ministerul Afacerilor Interne în proiectul de amendamente al Codului Contravenţional. Dacă aceste modificări vor fi adoptate de Guvern, șoferii vor trebui să achite în termen de 72 de ore suma integrală a amenzii și nu se vor alege cu puncte de penalizare.

Spre exemplu, dacă anterior un șofer era amendat pentru parcarea în locuri interzise, acesta era amendat ce 200 de lei, iar dacă o achita în 72 de ore, ultimul contribuia cu doar 100 de lei la bugetul public. Acest lucru însă, este pe cale să se schimbe, dacă guvernanţii vor decide astfel. Şi judecând după problema „lipsei de bani la buget”, ne-am putea aştepta la o exact asemenea întorsătură.

Astfel că şoferii surprinşi fără centura de siguranţă cuplată sau cei care poartă convorbiri telefonice în timp ce conduc automobilul vor avea de achitat amenda „plină” de 300 de lei! Un alt exemplu ar fi șoferii care ignoră culoarea roșie a semaforului, aceştia se vor alege cu amenzi de 500 de lei. Sancțiunile pentru depășirea vitezei legale sunt ceva mai mari, între 400 şi 1.000 de lei.

Anterior reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au declarat pentru Autoexpert.md că acest proiect de lege este unul mai vechi. Acesta a fost propus de către MAI în anul 2014, dar din cazuza remanierilor guvernamentale, cancelaria de stat a decis restituirea acestuia către MAI pentru a fi analizat suplimentar. Dat fiind faptul că proiectul a fost restituit, s-a decis crearea unui proiect mai amplu care să conțină mai multe modificări în Codul Circulației Rutiere și a siguranței în trafic. În prezent proiectul se află la etapa de defenitivare și urmează expedierea acestuia către experți pentru a fi analizat.

Comentarii