lukoil-banenr

Rinspeed MicroMAX –un automobil al viitorului foarte eficient

Dintre acestea, nu lipsesc niciodată indigenii Sbarro şi Rinspeed. Doar că în timp ce Sbarro expune numai concepte stilistice ciudate, Rinspeed încearcă să aducă în fiecare an o idee originală, care ar putea influenţa industria auto.

Pilot Autoexpert

Printre conceptele precedente merită a fi evidenţiate un automobil sport amfibiu (Splash), unul subacvatic (sQuba), unul cu lungime variabilă (Presto) sau unul cu cockpit mobil (Advantige R one). Anul trecut Rinspeed a atras atenţia cu un apendice care se ataşa unui Smart pentru a-i mări utilitatea sau a-i oferi un surplus de autonomie sau motricitate (Dock & Go). Nu este însă chiar atât de simplu să inovezi în fiecare an.

MicroMAX – proiectul pe care Rinspeed îl va prezenta la Salonul de la Geneva din acest an, reprezintă un autoturism, simbioza perfectă între autobuz şi telecabină. Dacă eliminăm designul din discuţie, absolut neobişnuit, descoperim o intenţie nobilă: conceptul poate transporta până la cinci pasageri plus un automat de cafea, un cărucior de cumpărături sau, un frigider. Toate acestea fiind posibile în limitele dimensiunilor exterioare compacte, cu excepţia înălţimei de 2,2 m, care nu prea contează în trafic, Rinspeed MicroMAX afişând o lungime de 3,7 m, similară cu a unui Mini.

Numai ca organizarea pe inaltime a impus folosirea unor scaune care nu arata deloc ergonomic, semanand cu cele obisnuite intr-un bar. Inclusiv soferul pare a sta chinuit la volanul lui MicroMAX, dar, din fericire, vorbim de calatorii pe distante scurte, iar atmosfera la bord pare foarte relaxanta, datorita suprafetelor vitrate mari si a materialelor alese. In plus, caroseria cubica permite automobilului sa fie foarte configurabil, putand servi la fel de bine in traficul urban ca vehicul de pasageri sau utilitar.

MicroMAX promovează şi o strategie inteligentă de a împărţi automobilul între mai mulţi utilizatori. O aplicaţie mobilă centralizează nevoile de deplasare ale “abonaţilor” la serviciile MicroMAX, propunând rute eficiente pentru ca fiecare exemplar să circule cu cât mai multe persoane la bord.

Accesoriile de bord sunt moderne, incluzând o consolă pe care tronează un display tactil de 19 inch, internet mobil sau tehnologie NFC (Near Field Communication).

În calitate de bonus, compania Grace, unul dintre partenerii lui Rinspeed pentru acest proiect, a creat inclusiv o bicicletă electrică ce poate fi transportată cu ajutorul unui suport dedicat.

Referitor la partea tehnică, motorul nu este unul foarte pretenţios, fiind preluat de la un stivuitor, ceea ce ar şi fi motivul pentru care Rinspeed a avansat un preţ estimativ cuprin între 5000 şi 10.000 de euro, în caz că MicroMAX va fi produs în serie.

Comentarii