lukoil-banenr

S-a stins din viaţă părintele Trabantului

Pilot Autoexpert

Werner Lang a decedat la reşedinţa sa din Zwickau, Germania. Lang a reuşit să surclaseze celebrul model din Germania de Est cu 22 de ani, reuşind să trăiască până la vârsta de 91 de ani. Werner Lang şi-a început cariera în industria auto în 1949, când a început să lucreze la compania Horch, care a devenit ulterior VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau în urma unei fuziuni cu Audi. Lang a fost numit constructorul şef al noii companii şi a preluat responsabilitatea producţiei Trabandului în fosta RDG. Prototipul modelului a fost construit în 1954, iar producţia efectivă a fost lansată în 1957.

Motorul seriei P601 a lui Trabant, produsă între 1963 şi 1991, de 600 centimetri cubi funcţiona în doi timpi şi era alimentat de la rezervorul amplasat deasupra sa, fiind eliminată pompa de benzină. Soluţia tehnică a adus şi un risc de incendiu în cazul unui accident frontal, carburantul fiind vărsat cu uşurinţă peste motorul fierbinte în cazul unui impact. Chiar şi aşa, Trabant P601 era un model capabil să transporte patru adulţi, în ciuda lungimii sale de 3.360 milimetri.

Trabant-ul avea o panouri de caroserie din Duroplast, care era realizat din deşeuri de bumbat şi răşini de fenol, marcând o premieră internaţională – primul automobil cu o caroserie din materiale reciclate.

Numărul Trabant-urilor de pe şosele este în scădere, mulţi proprietari renunţând la acestea în urma imposibilităţii obţinerii de componente noi şi a programelor de casare din majoritatea statelor din Europa.

Comentarii