lukoil-banenr

Am văzut automobile care frânează de sine stătător, ştim că există sisteme de cruise-control care accelerează automat, am cunoscut automobile care parchează singure, fără ajutorul şoferului, apoi au apărut şi automobile complet autonome! Ce urmează? Cred că maşinile controlate cu puterea minţii!

Pilot Autoexpert

Un pas important în întâmpinarea unor astfel de automobile au făcut entuziaştii de la Money Super Market care au prezentat un nou proiect ambiţios: primul vehicul condus cu puterea gândurilor. Acesta este un BMW i3, modificat consecutiv pentru a putea fi operat fără implicarea oamenilor. Cred că v-am cam zăpăcit, dar nu-i nimic, aflaţi în cele ce urmează cum este posibilă una ca asta.

Ei bine, inginerii au pus cap la cap mai multe componente într-un experiment numit Epic Mind Drive. Dintre acestea fac parte maşina, organul de control al maşinii care operează acceleraţia, frâna dar şi servodirecţia, OMUL şi un electroencefalograf, care „citeşte” comenzile emise de creierul uman. Citeşte este uşor spus, de fapt acesta monitorizează activitatea creierului în diferite zone, iar informaţia primită este reinterpretată şi trimisă către organul de control al maşinii.

Doamna, în calitatea ei de „şofer”, are rolul cheie, imaginându-şi diferite situaţii, aceasta generează semnale electrice care ulterior sunt atribuite comenzilor de stânga/dreapta şi accelerare/frânare. În două cuvinte, nu poţi „spune” maşinii ce să facă, dar trebuie să îţi pui imaginaţia la încercare pentru a genera acele comenzi!

Vedeţi videoclipul de mai jos care ne şi demonstrează cum a avut loc totul!

Comentarii