lukoil-banenr

Sebastien Loeb devine a noua oară consecutiv campion mondial în WRC!

Sebastien Loeb a devenit primul pilot care câştigă o competiţie de anvergură precum Campionatul Mondial de Raliuri de nouă ori. Pilotul echipei Citroen a obţinut această performanţă după ce a câştigat Raliul Franţei în faţa propriilor suporteri şi chiar în faţa locuitorilor din localitatea sa natală, Haguenau. Francezul a abordat traseul cu precauţie din cauza ploilor puternice şi s-a impus cu un avans de 15.5 secunde în faţa lui Jari Matti Latvala de la Ford.

Pilot Autoexpert

Coechipierul său Mikko Hirvonen a terminat confortabil pe locul trei şi a contribuit astfel la un nou titlu mondial al constructorilor pentru Citroen, care nu mai poate fi ajunsă în clasament în ultimele două runde ale sezonului.

Poziţia a patra în clasament i-a revenit belgianului Thierry Neuville, aflat la cea mai bună performanţă din carieră. Pilotul Citroen Junior a câştigat cinci dintre ultimele şase probe şi i-a devansat pe Mads Ostberg şi Ott Tanak, ultimul reuşind la rândul său să-şi pună numele pe primul loc în PS 20. Dani Sordo a ratat ocazia de a finisa pe locul cinci în urma unei defecţiuni tehnice la coloana de direcţie suvernita în PS 19.

Cel de-al nouălea titlu mondial obţinut de Loeb va fi cel mai probabil şi ultimul, în condiţiile în care francezul a anunţat oficial că anul viitor va concura într-un număr limitat de etape (patru sau cel mult cinci), urmând să participe în Campionatul Mondial de Turisme începând din 2014.

Loeb a debutat în WRC în 2001 după ce în prealabil fusese campion de gimnastică şi inginer, iar primul său sezon complet a fost 2003, când a pierdut titlul mondial în faţa lui Petter Solberg pentru un singur punct. Începând din 2004 şi până în prezent, Loeb a fost invincibil, reuşind în permanenţă să cucerească titlul mondial.

 

Raliul Franţei – Clasament final:

 1.  Sebastien Loeb        Citroen         3h13m52.7s
 2.  Jari-Matti Latvala    Ford               + 15.5s
 3.  Mikko Hirvonen        Citroen            + 44.1s
 4.  Thierry Neuville      Citroen Junior   + 1m07.3s
 5.  Mads Ostberg          Adapta Ford      + 1m16.4s
 6.  Ott Tanak             M-Sport Ford     + 2m27.9s
 7.  Evgeny Novikov        M-Sport Ford     + 5m51.6s
 8.  Chris Atkinson        Italia Mini      + 6m42.4s
 9.  Martin Prokop         Czech Ford       + 8m46.8s
10.  Sebastien Chardonnet  FFSA Citroen     + 8m59.7s

Comentarii