lukoil-banenr

Nici măcar BMW nu cred că şi-a putut imagina în anii 90, că va da naştere unei adevărate legende a lumii auto, M3-ul în caroseria E30. Astăzi aceste maşini sunt la mare căutare iar preţul unui exemplar trece de sute de mii de euro!

Pilot Autoexpert

Ca să vă daţi seama mai bine despre ce model anume de E30 M3 vorbim, trebuie să vă spun că ediţia din imagini, a fost limitată la numai 600 de unităţi şi se numeste M3 Sport Evolution, cunoscută ca EVO3 sau Sport Evo. În ierarhia de M3-uri, aceasta este versiunea supremă a maşinii şi vine echipată deja cu motorul în patru cilindri, aspirat natural, cu un volum de 2.5 litri, care, optimizat la maxim, dezvoltă în jur de 238 PS (235 CP) şi 240 Nm de cuplu motor.

Pe lângă modelul standard, EVO3 a primit toate bunătăţurile de la EVO2 (Evolution) şi ceva în plus. Aici sunt trecute geamurile laterale şi luneta mai subţiri şi mai uşoare, tunele de răcire în loc de faruri anticeaţă, jante R16 cu o lăţime de 7.5 inch, elemente aerodinamice dezvoltate, vopsea de nuanţă închisă pe centrul roţilor ca o trăsătură distinctă, eleron reglabil pentru capota portbagajului, spoiler faţă cu prelungire şi garda la sol micşorată.

Opţiuni scumpe ca oglinda cu luminiţe pentru citit, geamurile electrice, trapa electrică, calculatorul de bord, au fost toate scoase de pe maşină pentru a reduce din masa totală a maşinii, însă puteau fi adăugate „înapoi”, dacă cumpărătorul îşi dorea acest lucru. După cum vedeţi dotările menţionate nu lipsesc de aici, iar pe lângă ele puteţi remarca volanul, maneta frânii de mână şi levierul cutiei de viteze îmbrăcate în piele şi scaune profilate Recaro.

Cele 600 de maşini care au primit botezul Sport Evolution sunt vopsite numai în două nuanţe de Jet Black cu accente de roşu pe barele faţă/spate şi Brilliant Red cu accente de negru. Până aici probabil aţi înţeles deja că nu ai cum să confunzi un EVO3 cu alte maşini sau replici şi cât este de rară.

Având în vedere că un model „obişnuit” de M3, echipat cu un motor de 2.3 litri (nu 2.5 ca în cazul lui EVO3), cu un parcurs de 13.590 de km, este vândut pentru suma de aproximativ 200.000 de dolari, de acelaşi dealer din SUA, imaginaţi-vă doar cât poate costa acest M3 Sport Evolution, care pe lângă ediţia specială din care face parte, arată ca nou şi are numai 120 de km parcurşi!

Comentarii