lukoil-banenr

Volvo şi-a propus să doboare noi recorduri de viteză în rândul camioanelor şi iată că acest lucru le-a reuşit. Suedezii au setat noi limite pentru categoriile de 500 şi 1000 de metri, iar camionul botezat Iron Knight şi-a asigurat astfel un loc în Cartea Recordurilor. Cum arată un camion de peste 2000 de cai putere şi cum accelerează vedeţi în videoclipul de mai jos.

Pilot Autoexpert

Pentru acest experiment, Volvo a utilizat un camion de serie FH pe care însă l-a modificat esenţial. A fost nevoie de intervenţii de calibru la nivelul motorului dar şi a şasiului, pentru a reduce din masa totală a automobilului şi a-i reîmprospăta coeficientul aerodinamic. Inginerii companiei s-au luptat cu fiecare neajus pentru ca unitatea pe motorină, de 12.8 litri volum, să livreze nu mai puţin de 2400 cai putere şi aproximativ 6000 Nm de cuplu motor. Transmisia a rămas aproape neschimbată, cu excepţia setului de ambreiaj făcut să reziste la sarcini mult mai mari, cutia de viteze însă este cea standard, regăsită pe noua gamă de modele FH.

Ziceam că suedezii s-au impus în două categorii. Aşadar, distanţa de 500 metri camionul a parcurs-o în doar 13.71 secunde iar viteza medie se ridică la 131.29 km/h. Pe lungime dublă practic, la categoria 1000 m, Volvo a convins juriul după ce a parcurs traseul în numai 21.29 secunde cu o viteză de circa 169 km/h. Suficient de rapid, dacă te gândeşti că este un camion care cântăreşte nu mai puţin de 4.5 tone, şi fiecare kilogram din acestea poate fi catapultat de la zero la prima sută în numai 4.9 secunde!

volvo-fh-the-iron-knight (1) volvo-fh-the-iron-knight (2)

Comentarii