lukoil-banenr

Oricât de mult nu ai încerca să eviţi legătura dintre ieftinirea de carburanţi şi situaţia politică din ţara, tot nu vei reuşi. Mai ales în contextul în care, petroliştii s-au grăbit să anunţe noi ieftiniri la pompă, fără a li se cere acest lucru! Şi cum preţul petrolului pe piaţa internaţională a scăzut dramatic, această tentativă de a reduce costurile carburanţilor măcar cu câţiva bănuţi nu este decât o tentativă de a mai potoli spiritele. 

Pilot Autoexpert

Indiscutabil, orice ieftinire, oricât de neînsemnată nu ar fi, este îmbucurătoare. Însă, comparativ cu preţurile la benzină, să zicem în SUA, aceste ieftiniri sunt mizere! Aş vrea să cred că marile companii importatoare de carburanţi din ţară, vor continua calea ieftinirilor însă acest lucru este prea puţin probabil.

Şi ProTV scrie că „indicatiile au fost executate inainte sa fie date”.
„Cateva companii petroliere au ieftinit astăzi dimineata motorina, iar la amiază directorii s-au întâlnit cu premierul, care le-a cerut… acelaşi lucru. Directorii au spus că deja au ieftinit, fără să menţioneze de ce n-au făcut-o mai devreme, în condiţiile în care barilul la petrol pe piaţa internaţională scade dramatic de câteva luni”, se menţionează pe site-ul de ştiri.

Astăzi, un litru de motorină, de exemplu costă 13.97 lei, cu 60 de bani mai puţin. În mod normal, ar trebui să asistăm la ieftiniri în lanţ, aşa cum mulţi agenţi economici şi-au scumpit produsele invocând preţurile mari pentru serviciile de transport (implicit carburanţi). Ei bine, nici acest lucru nu se va întâmpla, din păcate.

De dimineata, cateva statii PECO au afisat preturi mai mici. 1 litru de motorina costa de exemplu, chiar 13 lei si 97 de bani. Petrolistii s-au grabit astfel sa intre in gratiile noului premier, care a anuntat inca de aseara ca ii cheama astazi la discutii.

Feiruz ISAEV, DIRECTOR COMPANIE PETROLIERA: ”Azi dimineaţă deja la benzinăriile noastre, se vede că motorina s-a ieftinit cu 60 bani. Pe viitor, poate cu 40-50 bani.”

 Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU”Deci e o coincidenţă această întâlnire de astăzi sau cum să înţelegem? S-au îndeplinit cerinţele înainte ca să le solicitaţi.”

”O calificati cum doriti dvs. Putea sa fie oprita doar la asta… Mi-au propus sa venim cu o transparenta la formarea preturilor. Cu siguranta nu vom fi in capacitate sa coboram preturile.”

Feiruz ISAEV, DIRECTOR COMPANIE PETROLIERA: ”Cred că în viitorul apropiat, consumatorul nostru va simţi o scădere totală a preţului de 1 leu.”

Proaspătul premier spune că nu vrea să le dea indicaţii petroliştilor, dar vrea ca aceştia să opereze totuşi ieftiniri.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Am avut si azi o intalnire, nu pt a face influenta si a-i determina sa dea in jos preturile. //Contez pe reprezentantii companiilor petroliere intru ajustarea preturilor la pompa luand in consideratie ca sunt premise pentru asta, si aici vb si de preturile pe piata internationala.”

 
Cei de la ANRE spun ca 3 companii au notificat agentia ca vor sa ieftineasca motorina in medie cu 55 de bani. Ultima data benzina si motorina s-au ieftinit in decembrie, cu cate 45 de bani. De atunci pretul petrolului pe piata internationala a scazut cu 25 la suta. Petrolistii nu au operat ieftiniri motivand cu stocurile existente si deprecierea leului.Ieri, dupa o intalnire similara, insa cu MoldovaGaz, premierul a anunta ca gazul ar putea scadea cu 10 la suta. Asta desi anterior, atat ANRE, cat si furnizorul spuneau ca nu existe motive pentru ieftinire.

sursa:ProTV

Comentarii