lukoil-banenr

Subaru SHARC – maşina de poliţie a anului 2025

Anual, la Salonul Auto Los Angeles are loc şi un concurs de design dedicat marilor constructori auto – ”LA Design Challenge”. În 2012, tema acestui concurs a fost maşina de poliţie a anului 2025.

Pilot Autoexpert

Japonezii sunt câştigătorii surpriză a acestei ediţii datorită studiului lor Subaru SHARC – chiar dacă denumirirea i se aseamănă cu ”shark” (rechin în engleză), reprezintă abrevierea de la Subaru Highway Automated Response Concept.

Subaru SHARC este o dronă de patrulare, autonomă sau controlată de la distanţă de către agenţii de poliţie prin intermediul unor sisteme sofisticate de monitorizare 3D şi cu holograme.

SHARC este atât vehicul terestru, cât şi zburător. Roţile au fost gândite special de Yokohama, având două tipuri de bandă de rulare (una pentru mare viteză pe şosea, cealaltă pentru rularea în offroad). Suspensia cu braţe flexibile poate modifica unghiul de înclinare al roţilor, iar între cele două benzi de rulare sunt prevăzute LED-uri roşii şi albastre.

SHARC poate deveni şi un vehicul de tipul hovercraft graţie turbinei centrale, denumite ”Volcano Wheel Core”. Roţile (conţinând fiecare câte un motor electric) se pot înclina cu 90 de grade, la orizontală, iar SHARC poate zbura la mică înălţime.

Partea centrală a ”caroseriei” lui Subaru SHARC este gonflabilă, fiind realizată dintr-un material compozit bazat pe Kevlar, având proprietatea de a rezista în condiţii dure (de exemplu incendii), dar şi de a rezista armelor de foc.

Doar anul 2025 ne va putea arăta dacă Subaru SHARC este o propunere SF sau ideile sale se bazează pe viitoare tehnologii viabile.

Comentarii