lukoil-banenr

Răspunsul la această întrebare îi frământă pe mai mulţi cititori ai site-ului AutoExpertMD, motiv pentru care noi am încercat să adresăm aceeaşi întrebare şi reprezentanţilor ÎS „CRIS” REGISTRU.

Pilot Autoexpert

Contactaţi telefonic, angajaţii REGISTRU ne-au solicitat ca toate întrebările să fie adresate într-un email, iar astfel un „specialist” de la departamentul „nu se ştie care”, (nici doamna de la telefon măcar nu ştie) ne va contacta cât de curând cu un răspuns oficial. Ei bine acest răspuns îl aşteptăm de aproximativ o săptămână şi se pare că nu suntem singurii.

Într-un articol anterior, vă prezentam un automobil de model Mercedes-Benz S-Class de generaţie nouă, care purta plăcuţele de înmatriculare KGB 01, executate după noul standard SM122:2014, care la rândul lor, după cum ne indică şi ordinul nr 5, semnat de către ministrul MTIC Pavel Filip, prezintă o combinaţie de litereze INTERZISE!

Acest ordin a fost semnat la data de 19 ianuarie 2015 şi urma să intre în vigoare la data de 1 aprilie 2015. 

Solicitaţi de ProTV să explice cum este posibil ca aceste numere, aparent interzise, să fie totuşi aprobate în utilizare, angajaţii REGISTRU au declarat că „placuţele cu număr de înmatriculare eliberate anterior rămân în vigoare până la “transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului.” Acest anterior s-ar traduce în felul următor, plăcuţele de înmatriculare K GB 01, sunt executate după standardele vechi, care nu interzic combinaţia de litere. 

Ei bine, până aici toate explicaţiile par a fi plauzibile, doar că! Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, care interzice fabricarea de plăcuţe de înmatriculare cu combinaţii de litere interzise considerate ca a fi obscene sau cu o conotaţie discriminatorie, combinaţia KGB în standardele SM122:2014 cade automat sub incidenţa ordinului din 19 ianuarie! Cel puţin acesta este lanţul logic al evenimentelor. Tot ProTV scrie că „Reprezentantii Interprinderii Registru nu au fost de găsit pentru a ne explica acest lucru. Deocamdată nu se ştie câte plăcuţe cu combinaţii de numere interzise au fost eliberate. Anterior, Ministrul, Pavel Filip a declarat că lista întocmită nu este una finală şi că la ea se va lucra în permanenţă.”

Dacă ar fi să ne conducem de răspunsul „oficial”, atunci este lesne de presupus, că oricine din proprietarii de automobile, cu plăcuţe de tip „vechi”, care poartă însemnele (spre exemplu) K OX, K UR, K OI, le pot converta în noile standarde iar ulterior vor cuprinde combinaţia de litere KOX, KUR sau KOI, aşa cum este şi cazul KGB, care vine de la K GB. Cu acest gând ne-am adresat la adresa de email indicată de angajaţii REGISTRU, însă până la ora actuală nu am primit nici un răspuns.

Sperăm totuşi că specialiştii departamentului vizat, se vor autosesiza măcar în urma acestei ştiri şi vor reveni cu un răspuns prompt, oficial şi verosimil, care să ne lumineze şi să înţelegem şi noi cum stau lucrurile cu adevărat. Până atunci însă, în oraş au fost zărite mai multe maşini cu astfel de numere de înmatriculare, ceea ce justifică una dintre ipoteze, fie oricine poate trece la numere noi păstrând „combinaţia interzisă”, fie aceste plăcuţe de înmatriculare au fost eliberate cu încălcări ale legislaţiei. Ori există o listă remodelată despre care nu ştie nimeni? Vă rugăm să ne răspundeţi.

 

sursa poze: protv.md

Comentarii