lukoil-banenr

Taxa pentru vinietă va fi dublată în 2013

Modificarea vine după ce misiunea FMI a sugerat autorităţilor de la Chişinău să scumpească vinieta şi să majoreze accizele la petrol. Şoferii automobilele cărora au numere de înmatriculare străine vor plăti, de la 1 ianuarie 2013, o taxă de întreţinere a drumurilor de două ori mai mare. Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal, care stabileşte noile tarife pentru vinietă.

Pilot Autoexpert

Guvernul propune stabilirea taxei de vinietă de 4 euro pentru 7 zile, 8 euro pentru 15 zile, 14 euro pentru 30 de zile, 30 de euro pentru 90 şi 50 euro pentru 180 de zile.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, a declarat în şedinţă că majorarea se impune în legătură cu necesitatea acumulării banilor la buget.

Vinieta a fost introdusă în Republica Moldova de la 1 noiembrie curent. Atunci, Legislativul a stabilit o taxă de 2 euro pentru 7 zile, 4 euro pentru 15 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 15 euro pentru 90 şi 25 de euro pentru 180 de zile.

Pentru a intra în vigoare, modificările trebuie votate de deputaţi. Nu este însă pentru prima dată când Executivul revine la preţul vinietei. Înainte de a aproba taxa actuală, cabinetul de miniştri propusese un preţ de 15 ori mai mare, însă, sub presiunea diasporei, a redus-o.

Comentarii