lukoil-banenr

Toyota iQ va debuta la Paris în versiunea EV

Toyota iQ se va transforma în electromobil şi va debuta în această ipostază la Salonul Auto de la Paris. Modelul EV este mai lung decât un iQ standard şi prezintă numeroase elemente tehnice modificate pentru a suporta noul tren de propulsie. Cea mai importantă modificare poate fi găsită la nivelul sistemului de climatizare, capabilă să dezaburească parbrizul fără a folosi funcţia clasică de încălzire şi ventilaţie. Oficialii de la Toyota afirmă că iQ EV poate fi încărcat de la zeo la maximum în aproximativ trei ore, însă sistemul Fast Charging oferă o încărcare până la 80% din capacitate în doar 15 minute.

Pilot Autoexpert

Unitatea de propulsie a Toyotei iQ EV dezvoltă 47 kW şi 163 Nm, cifre care oferă acestui model posibilitatea să accelereze de la 0 la 100 km/h în 14 secunde şi să atingă o viteză maximă de 125 km/h. Autonomia versiunii electrice a lui iQ este de 85 kilometri în regim NEDC (sistemul folosit în Europa). iQ EV are baterii litiu-ion, montate sub podea, iar caroseria este construită din oţel de rezistenţă înaltă. În raport cu un iQ standard, versiunea electrică este cu 125 kilograme mai grea, dar emite zero grame de CO2 în timpul funcţionării şi a încărcării. În calitate de performanţe, modelul se mândreşte cu o distribuţie ideală a maselor între punţi şi cu o podea plată, care îi conferă o aerodinamică mai bună.

Reprezentanţii mărcii spun că Toyota iQ EV este gata de producţie, dar în prezent, compania japoneză consideră că infrastructura nu este suficient de dezvoltată pentru a putea permite utilizarea acestui model în condiţii corespunzătoare, deoarece aceasta nu s-a dezvoltat la fel de repede precum era preconizat.

Comentarii