lukoil-banenr

Toyota va redeveni cel mai mare producător de automobile în 2012

Pilot Autoexpert

Anul acesta nu a fost unul prea reuşit pentru autoproducătorul Toyota, care s-a văzut în faţa unui boicot al produselor sale în China şi a primit o serie de amenzi în SUA pentru administrarea eronată a unor rechemări în service.

2012 ar putea să devină însă mai bun chiar acum la final, cînd japonezii se pregătesc să numere unităţile vândute la nivel mondial – potrivit primelor estimări, constructorul japonez este pe punctul de a recâştiga poziţia de lider mondial în topul celor mai mari producători auto.

Niponii au declarat că vor vinde anul acesta aproximativ 9.7 milioane de maşini, cu 22% mai multe decât anul trecut, când au fost afectaţi de cutremur şi tsunami.

Potrivit constructorului, revenirea se datorează evoluţiei bune pe piaţa din Japonia şi clienţilor câştigați de Lexus şi modelul Camry în Statele Unite. Producţia a crescut şi ea în 2012, atingând o cifră de 9.9 milioane de unităţi.

General Motors nu a performat, însă, aşa de bine în ultimul sfert al anului, deşi după nouă luni conducea topul producătorilor mondiali. Potrivit CNN, GM se aşteaptă să vândă anul acesta doar 9.3 milioane de maşini, ceea ce face ca americanii să coboare pe treapta a doua a podiumului, după ce anul trecut erau lideri detaşaţi.

Principala ameninţare o reprezintă grupul Volkswagen – se estimează că, concernul german va încheia anul cu vânzări totale de 9 milioane de vehicule, ce ar fi foarte aproape de GM.

Comentarii