lukoil-banenr

Toyota a lansat pe piaţă primul său automobil de serie echipat cu motoare care funţionează pe pile de hidrogen! Acesta a fost botezat cu numele de Toyota Mirai şi utilizează o tehnologie binecunoscută deja în industria auto (hydrogen fuel cell), dar care însă, din păcate, nu a ajuns să se bucure de succes. Asta deoarece, pentru a putea fi implementată pe scară largă, a fost nevoie de ani de zile buni pentru teste dar şi de construcţia unor staţii de alimentare speciale. 

Pilot Autoexpert

În ciuda obstacolelor întâmpinate, constructorul nipon de automobile nu a încetat să lucreze asupra proiectului Toyota Mirai, astfel că rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate. Acum primul produs de serie a ajuns pe mâna jurnaliştilor din toată lumea, tentaţi să testeze minunea secolului 21, iar unul dintre ei este Vadim Ovsiankin, cel care vine să ne demonstreze cât de „verde” este noul concept de maşină eco-friendly.

Spre deosebire de maşinile dotate cu motoare convenţionale, cu ardere internă, produsul cărora se măsoară nu doar în cai putere dar şi în emisii de grame CO2 pe km şi alte substanţe nocive, în cazul noului Toyota Mirai, singurul produs secundar este apa distilată! De fapt, pentru a nu „polua” suprafeţele pe care se deplasează automobilul, o parte din vaporii de apă sunt stocaţi într-un rezervor aparte, iar la apăsarea butonului H2O, apa poate fi revărsată prin ţeava de eşapament.

De această funcţie s-a folosit şi Vadim Ovsiankin, colectând apa distilată pe care apoi a băut-o! Jurnalistul a ţinut să precizeze că miroase a „plastic” şi că are un gust de apă plată.

Toyota Mirai, prima mașină de serie din lume alimentată cu hidrogen, este echipată cu un propulsor ce dezvoltă 155 CP. Acesta îi permite să accelereze pînă la prima 100 de km în nouă secunde, iar cu un singur plin de rezrevor te poţi bucura de o autonomie de mers 483 km! Chiar dacă prețul mașinii nu este unul modest, 57.500 de dolari americani, vânzările noului model au întrecut toate așteptările. Cele 700 de unități planificate pentru anul 2015 au și fost vândute!

173804.5597

173628.5232

Comentarii