lukoil-banenr

Un cetățean a avut câștig la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar statul urmează să-i achite 2.000 de euro, pentru că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, scrie bizlaw.md.

Pilot Autoexpert

La baza deciziei CtEDO este un caz în care reclamantul a fost oprit de poliția rutieră pentru depășirea vitezei regulamentare și a fost obligat să achite o amendă de 60 de lei. Acesta nu a contestat decizia. Totuși, deoarece nu a achitat amenda, în privința reclamantului a fost aplicat arestul pe un termen de 30 de zile, prin decizia instanței de fond.

Potriviti Juriștilor pentru Drepturile Omului, reclamantul a fost plasat în arest, iar în aceeași zi a suferit un atac de inimă, fiind transportat la spital. Reclamantul a atacat decizia instanței de fond prin care a fost plasat în arest, pe motiv că nu a fost citat să se prezinte la ședință. Instanțele superioare au respins solicitările reclamentului, motivând că nu a contestat decizia poliției în termen.

CtEDO a precizat că detenția reclamantului cade sub incidența subparagrafului (a) a art. 5 § 1 din Convenţie. De asemenea, Curtea a notat că procedurile în rezultatul cărora reclamantul a fost plasat în detenţie nu au vizat în mod direct încălcarea regulamentului circulaţiei rutiere. Cu alte cuvinte, detenţia impusă nu era pentru depăşirea vitezei, dar pentru faptul că nu a plătit amenda.

Curtea a considerat că procedurile finalizate cu decizia de plasare în arest au fost noi, diferite de încălcarea regulamentului circulaţiei rutiere. În aceste circumstanţe, condamnarea reclamantului a avut loc cu încălcarea flagrantă a garanţiilor unui proces echitabil.

Reclamantul a cerut 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu material, 20.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2.049 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Dar, Curtea a acordat reclamantului 1.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Comentarii