lukoil-banenr

Un nou proiect de lege care stipulează introducerea taxei de drum

Guvernul Moldovei a aprobat săptămâna recentă un proiect de lege, care stipulează introducerea taxei de drum sub forma unei viniete, achitate obligatoriu de către şoferii autovehiculelor cu numere de înmatriculare străine, care vizitează Republica Moldova.

Pilot Autoexpert

Cu excepţia scopului declarat de a acumula mai mulţi bani la buget pentru totalitatea operaţiilor de întreţinere şi reparaţie a infrastructurii rutiere, preţul aprobat de autorităţi pentru vinietă e unul absolut uimitor, care va transforma Moldova în ţara cu cea mai scumpă vinietă din Europa şi care are şansele să îndepărteze orice turist conducător al unui automobil.

Proiectul repsectiv va include viniete pentru trei perioade – 3 zile, 30 de zile şi 180 de zile. Costul celei pentru 3 zile este de 7 euro. Pentru 30 de zile va putea fi procurată cu 65 de euro, şi vinieta pentru jumătate de an ajunge la un preţ extraordinar de 380 euro. Asta înseamnă că, dacă cineva şi-ar dori achiziţionarea unei viniete pentru un an, în cazul în care tranzitează des Republica Moldova, ar trebui achite 760 de euro!!!

Pentru a vedea de ce aceste sume sunt excesive puteţi face comparaţii cu preţurile altor state europene unde este aplicat regimul de vinietă.

Austria, vinieta pentru 10 zile – 8 euro, cea pentru 2 luni – 23.4 euro, anuală – 77.8 euro. Aproape de zece ori mai accesibilă decât vinieta pentru Moldova! Ne mai spunând despre faptul că în Austria drumurile extra-urbane simple pot fi folosite gratuit.

Bulgaria, vinieta pentru 7 zile – 5 euro, cea pentru o lună – 13 euro, iar cea anuală – 34 euro. De 22 de ori!! mai puţin decât vinieta anuală în Moldova.

Cehia, vinieta pentru 10 zile – 12.4 euro, cea lunară – 17.6 euro, iar cea anuală – 60 euro.

Elveţia, e disponibilă doar o vinietă anuală, care costă 40 franci elveţieni, echivalentul a aproximativ 30 euro, sau, de două ori mai accesibilă decât vinieta moldovenească pentru 30 de zile.

România, vinieta pentru 7 zile – 3 euro, cea pentru 30 zile – 7 euro, cea pentru 90 zile – 13 euro, iar cea anuală – 28 euro. Preţuri necesare pentru a putea tranziţiona ţara vecină care economic este pe o poziţie mai favorabilă decât Republica Moldova!

Slovacia, vinieta pentru 10 zile – 10 euro, cea pentru o lună – 14 euro, iar cea pentru un an – 50 euro.

Slovenia, vinieta pentru o săptămână – 15 euro, cea pentru o lună – 30 euro, iar cea pentru un an – 95 euro.

Ungaria, vinieta pentru o săptămână – 10.4 euro, cea pentru o lună – 16.75 euro, iar cea anuală – 150 euro.

Călătorii plăcute prin Moldova, stimaţi turişti!

Comentarii