lukoil-banenr

Volvo va folosi cea mai modernă platformă pe noua generaţie XC90

Inspiraţi probabil de eficientizarea producţiei în cadrul Grupului Volkswagen, care a dezvoltat majoritatea noilor modele pe o platformă modulară comună, denumită MQB, şi cei de la Volvo plănuiesc o strategie similară.

Pilot Autoexpert

Susţinuţi de patronii chinezi, suedezii vor să investească nu mai puţin de 11 miliarde dolari într-o platformă nouă, numită SPA (Scalable Product Arhitecture), şi într-o structură comună de propulsie (VEA – Volvo Engine Arhitecture). Ambele proiecte vor viza departamentele de cercetare Volvo din Suedia şi vor reprezenta cele mai mari investiţii industriale ale ţării.

Noua platformă modulară SPA va găzdui viitoarele modele ale constructorului suedez, urmând ca acestea să împărtăşească o mare parte din componente. Soluţia va ajuta şi la eficientizarea procesului de producţie.

Hakan Samuelsson, recent investitul preşedinte Volvo, a declarat: ”Aproape jumătate din cele 11 miliarde de dolari, investiţi între 2011 şi 2015 vor ajunge în Suedia pentru a crea infrastructura necesară noii platforme şi noii familii de motoare”.

Aproape o treime din investiţie vizează extinderea facilităţilor de producţie. De asemenea, se vor face modificări importante la uzina din Olofstrom pentru a putea asigura producţiei platformei modulare.

Peter Mertens, directorul departamentului de cercetare şi dezvoltare Volvo, a confirmat strategia Volvo: ”Platforma SPA ne face independenţi din punct de vedere tehnologic, fără legături cu alte companii din trecut, cum este Ford. Noua arhitectură va acoperi aproximativ două treimi din întregul nostru volum de vânzări. Cu aproximativ 40% din componente comune în cadrul unor modele de dimensiuni diferite, vom reduce costurile şi vom eficientiza asamblarea. Mai mult, reducerea costurilor şi folosirea unor componente comune ne vor ajuta să ne concentrăm atenţia asupra unor elemente individuale, care contează mult mai mult pentru clienţii noştri”, a concluzionat Mertens.

Primul model care va beneficia de noua platformă comună SPA va fi SUV-ul XC90, a cărui nouă generaţie este aşteptată să debuteze în 2014.

Comentarii