lukoil-banenr

Iată dragi şoferi încă o măsură extrem de apreciată, cel puţin de mine, pe care au propus-o spre votare parlamentarii din România. Şoferii care vor să conducă maşini cu volanul pe dreapta vor fi nevoiţi să-şi ia permisul de conducere într-o ţară în care se circulă pe partea stângă şi să facă 20 de ore suplimentare de şcoală, scrie automarket.ro.

Pilot Autoexpert

Mai nou şi moldovenii s-au gândit că e frumos să ai un automobil de lux cu volanul pe dreapta, doar de dragul de a avea o maşină „mai bună”. Mulţi se ascund sub această scuză şi probabil că pot fi înţeleşi, dar numai de către alţi împătimiţi ai sportului extrem. Într-o ţară în care respectarea regulamentului rutier a rămas încă la etapa preistorică, marcajul rutier lipseşte cu desăvârşire iar gropile sunt cele care ne înfrumuseţează străzile, să conduci un automobil cu volanul pe dreapta este o adevărată provocare.

O numesc provocare pentru că observ zi de zi, în traficul infernal din capitală, cât de dificil le vine unora să păstreze banda de mers „imaginară”. Doar că spre deosebire de România, unde de altfel există şi drumuri care pot fi numite europene, proprietarii acestor automobile au posibilitatea de a le înregistra! La noi în ţară însă, acest lucru este imposibil, astfel că toţi circulă doar în baza vinietei. Şi aşa cum numărul maşinilor „inversate” în Moldova este în continuă creştere, putem spune că se creează şi condiţii favorabile pentru sporirea numărului de accidente rutiere cu implicarea automobilelor de acest tip (RHD). Anume din această cauză, românii au decis să ia măsuri. O simplă analiză a situaţiei din trafic a arătat că, în cazul accidentelor în care sunt impicate şi maşini cu volan pe dreapta, vina aparţine şoferilor acestor maşini în 90% dintre situaţii. Probabil că din această cauză, aş susţine un proiect de lege similar.

Dacă va fi aprobată legea, atunci proprietarii celor aproximativ 10.000 de maşini cu volan pe dreapta înregistrate în România, vor fi nevoiţi să se şcoleze în ţări în care se circulă pe banda stângă, cum ar fi Anglia, Irlanda, Malta, Cipru, Australia, India sau Japonia! În plus, ei vor trebui să parcurgă cel puţin 20 de ore de şofat la această şcoală, pentru a se putea adapta cât mai bine condiţiilor acestui tip de trafic. Şi nu în ultimul rând, proprietarul unei astfel de maşini va fi nevoit să monteze oglinzi periscopice.

Nerespectarea acestor trei noi condiţii va fi sancţionată cu amendă de 800 de RON (peste 3,800 lei) şi ridicarea certificatului de înmatriculare. În prezent, singura condiţie impusă de RAR (Registrul Auto Român) pentru omologarea unei maşini cu volan pe dreapta este ca fasciculul luminos să fie mutat de pe stânga pe dreapta.

La etapa actuală legea este în dezbatere publică, va fi discutată de Senat în februarie, iar decizia de adoptare a acesteia va aparţine Camerei Deputaţilor.

sursa: automarket.ro

Comentarii