lukoil-banenr

 

Morgan concept car – Istoria se repetă

Pilot Autoexpert

Producătorul auto britanic de maşini de înaltă performanţă Morgan, readuce la viaţă automobilele cu trei roţi, celebrele Threewheeler. Cu aproape un secol în urmă, Morgan a uimit lumea motorsportului cu al său triciclu motor, denumit simplu Threewheeler, care au făcut parte din istoria companiei timp de peste 40 de ani, între 1909 şi 1953.

În acea perioada Morgan a vândut 30.000 de tricicluri şi speră ca versiunea modernă a acestui tip de vehicul să consolideze poziţia mărcii pe piaţa maşinilor de performanţă minimale. Pentru cei care vor să retrăiască senzaţiile incredibile ale acelui vehicul, Morgan va lansa anul acesta o nouă generaţie din Threewheeler. Modelul va veni tot cu o faţă retro, dar cu multe elemente moderne, dar nu este vorba doar despre un alt vehicul, ci despre o cu totul altă cultură. A celor care iubesc sportul cu motor şi sunt fanii unui stil de vehicul total ieşit din tiparele lumii moderne.
Cu toate că au trecut aproape 100 de ani de la original, ideea a rămas aceeaşi: o caroserie asemănătoare fuselajelor de avioane din primul război mondial, va avea un body din aluminiu, jante gloss, o evacuare dublă, la interior tapiţerie din piele, un bord simplu, dar cu comenzi asemănătoare cu cele ale avioanelor şi buton de pornire a motorului, un motor de motocicletă şi trei roţi cu spiţe.  Au luat cel mai cunoscut motor V în doi cilindri din lume: V-Twin de la Harley Davidson. Au grefat cutia de viteze de la cel mai vândut roadster din lume:- Mazda MX5 şi au îmbinat totul pe o caroserie cu un design clasic, unic.

Design-ul cockpit-ului aduce aminte de Nieuport 11, unul dintre cele mai cunoscute avioane de vânătoare aliate din primul război mondial. Pentru a insufla şi mai mult spiritul de atunci, butonul de pornire este pe sistemul de lansare a bombelor, cu un comutator protejat. Cele două locuri sunt tapiţate în piele, iar parbrizul este format din două geamuri semi-rotunde. Datorită masei proprii de numai 500 de kg şi a celor 100 CP la roată, performanţele dinamice sunt impresionante. Doar 4,5 secunde îi sunt necesare noului Threewheeler să atingă 100 km/h cu start de pe loc. Viteza maximă declarată ajunge la aproape 190 km/h. Mai mult decât suficient pentru a crea celor doi din cockpit senzaţia unui zbor “la firul ierbii”.

Comentarii