lukoil-banenr

NanoFlowcelloricât de ciudat nu ar părea această combinație de cuvinte, este denumirea unei companii cu sediul în Liechtenstein. O companie care a adus la Salonul Auto de la Geneva cel mai frumos concept prezentat la această ediţie a celui mai important salon european din prima parte a anului.

Pilot Autoexpert

Prototipul are oficial numele Quant e-Sportlimousine şi este excepţional atât la nivelul design-ului, cât şi la cel al soluţiilor de propulsie şi de înmagazinare a energiei pe care le propune. Lung de 5.25 metri şi lat de 2.2 metri, prototipul vine cu linii fluide care seamănă cu cele ale exemplelor de transport individual imaginate de regizorii filmelor Science-Fiction.

Inginerii companiei NanoFlowcell au apelat la ultimul curent în materie de nanotehnologie, ramura care se ocupă de studiul şi dezvoltarea materialelor speciale pe care se intervine la nivel microscopic în vederea modificării structurilor şi legăturilor celulare. Soluţia tehnică aleasă este complexă, se bazează pe aşa-numitele „Flow-Batteries” (o combinaţie între bateriile normale şi celulele pe bază de hidrogen, iar energia nu este înmagazinată de un electrod, ca într-o baterie clasică, ci de un electrolit lichid într-un sistem mai complex) şi nu este foarte detaliată la moment.

QUANT e-Sportlimousine

Maşina se bazează pe tocmai patru motoare electrice, câte unul la fiecare roată, care dezvoltă în total 925 de cai putere la sarcină maximă şi câte 2900 Nm din fiecare motor! Potrivit oficialilor, asta e o soluţie de propulsie care are capacitatea de a ”catapulta” maşina în 2.8 secunde de la 0 la 100 km/h şi la o viteză maximă de 380 km/h (nu uitați că are o lungime similară unui M-B S-Klasse cu ampatament mărit). Ajutat de două rezervoare de electrolit lichid, Quant e-Sportlimousine are o autonomie cuprinsă între 400 şi 600 de kilometri.

Conceptul Quant e-Sportlimousine a fost dezvoltat într-un laborator din Zurich, iar primele prototipuri care vor circula pe străzi vor vedea lumina zilei până la finalul acestui an. Sperăm că nu va trece mult timp și vom putea vedea această creație și în producția de serie, căci, sinceri să fim, nu prea des întâlnești pe străzi automobile atât de spectaculoase.

NanoFlowCell-Quant-8

NanoFlowCell-Quant-11

prochie_nanoflowcell_quant_e-sportlimousine_1

prochie_nanoflowcell_quant_e-sportlimousine_2

prochie_nanoflowcell_quant_e-sportlimousine_3

prochie_nanoflowcell_quant_e-sportlimousine_4

prochie_nanoflowcell_quant_e-sportlimousine_5

prochie_nanoflowcell_quant_e-sportlimousine_6

prochie_nanoflowcell_quant_e-sportlimousine_7

QUANT e-Sportlimousine 4

QUANT e-Sportlimousine 5

Comentarii