lukoil-banenr

DKW este unul dintre cele patru brand-uri care au format concernul Audi. În anii 50 ai secolului trecut, acesta se putea lăuda cu modele avangardiste printre care și primul monovolum din lume cu propulsie electrică denumit Schnellaster KASTENWAGEN.

FLYONE

DKW Schnellaster KASTENWAGEN se traduce aproximativ ca ”Rapid Transit Panel Van” și poate fi considerat tatăl monovolumelor moderne. Lansat în 1949 și produs pînă în 1962, Schnellaster KASTENWAGEN era considerat un automobil avangardist, avea tracțiune pe puntea față, motor amplasat transversal, podea plană iar scaunele pasagerilor puteau fi configurate în mai multe modalități! Inițial, monovolumul german dispunea de un propulsor în 2 cilindri de 700 cm3 ce livra 20 CP iar în 1954, acesat a fost înlocuit cu unul mai puternic în 3 cilindri de 32 CP!

diselok

HI150001_large

Germanii însă continuau să îmbunătățeacă monovolumul iar în 1956 au construit și o versiune electrică! În total, aproximativ 100 de exemplare au părăsit porțile uzinei iar majoritatea au ajuns în garajurile unei companii germane a cărei activitate ținea de energia electrică. Nu e de mirare că dificultăți în alimentarea acestui vehicul nu trebuia să parvină. Primul monovolul electric de serie din lume era propulsat de un motor electric de 7 CP care accelera mașina pînă la o viteză maximă de 40 km/h! Autonomia era suficient de bună pentru acele timpuri – 80 km.

Din cele 100 de unități doar două au fost regăsite, iar una din ele se află în muzeul Audi. Producătorul a restaurat-o timp de mai mulți ani iar câteva imagini cu acest proces le puteţi vedea mai jos.

HI150002_large

HI150004_large

Comentarii