lukoil-banenr

Retrofuturism

Pilot Autoexpert


Desenat de francezul Bruno Delussu, Bugatti Stratos este un concept retro-futuristic inspirat de unul dintre cele mai frumoase automobile din toate timpurile, celebrul Bugatti Type 57 Atlantic. Şi trebuie să recunoaştem că s-a reuşit o replică extraordinară. Ce să mai, îţi ia răsuflarea.

Dupa declaraţia autorului, acest studiu de design oximoronic a avut ca unic scop realizarea unui automobil fantastic, al cărui design nu a fost restricţionat sub nicio formă. Aşadar, n-au contat limitările tehnice sau de costuri, impuse de obicei în cazul producţiei de serie. Bruno ne arată tuturor că retro încă se mai poartă şi încă mai şocheaza, dar că nu e tocmai cea mai inspirata alegere dacă vrei să ai sub capotă şi un… motor, de exemplu.
Serios, tipul ăsta (ca orice designer francez dealtfel) a desenat o maşină care nu va apărea niciodată aşa pe stradă, pentru că nu a luat în calcul câteva mici detalii inginereşti, cum ar fi o cutie de viteze sau… roţi. Şi dacă nu credeţi, amintiţi-vă de conceptul pentru Megane şi ceea ce a ieşit ulterior pe străzi. Francezii ăstia sunt toţi la fel: promit ceva, după care încearcă să „asorteze” acel ceva cu banalul monden.

Pe de altă parte, dacă accepţi Stratos-ul ca fiind o creaţie pur artistică, această „maşină” inspirată după Bugatti Type 57, Alfa Romeo 6C 2500 Mille Miglia şi locomotivele desenate de Raymond Loewy arată de-a dreptul demenţial. Bruno a mai declarat că a folosit şi unele elemente de design ale modelului Alfa Romeo 6C 2500 Mille Miglia, în special în partea frontală. Bugatti Stratos mai reuneşte elemente de aerodinamică similare aripilor de avioan, detalii de supercar modern şi linii retro.
Cât despre clasicul Bugatti Type 57, acesta a fost desenat de Jean Bugatti, fiul fondatorului mărcii, Ettore Bugatti. A fost fabricat între 1934 şi 1940, în doar 710 exemplare. Alături de Atalante, Atlantic este una dintre cele mai apreciate versiuni ale acestui model, fiind produsă în doar 30 exemplare. În prezent, Type 57 Atlantic este o piesă de colecţie extrem de preţioasă şi rară. Printre puţinii proprietari de Bugatti Type 57 Atlantic se numără şi designerul american de modă Ralph Lauren. La începutul acestui an, un Bugatti Type 57, descoperit într-o stare excelentă de conservare, într-un garaj, a fost vândut la o licitaţie pentru suma de 3,4 milioane de euro.

Comentarii