lukoil-banenr

Taximetriștii moldoveni sau șoferi băuți și automobile cu devieri tehnice! Acestea dar și alte încălcări au depistat  angajații INP în cadrul operațiunii special „TAXI”.

Pilot Autoexpert

Taximetriștii moldoveni au fost luați la ochi de către angajații Inspectoratului Național de Patrulare. În perioada 17-26 iunie, angajații INP documentat aproximativ 300 de încălcări ale Regulamentului circulației rutiere și a altor acte normative și legislative în domeniul siguranței transportării pasagerilor și a călătorilor. Astfel, în decurs de zece zile, inspectorii auto de stat din toată țara au acordat o atenţie deosebită respectării normelor şi standardelor securităţii rutiere, în special la transportarea pasagerilor cu taximetrele.

Drept urmare, au fost constatate multiple abateri de la prevederile legislaţiei în activitatea agenţilor economici care prestează acest gen de servicii. Inspectorii au constatat că: – unele foi de parcurs nu au fost completate conform instrucţiunilor sau lipsea informaţia privind admiterea şoferilor la rută de către mecanic şi medic; – unii conducători auto nu dispuneau de certificate de competenţă profesională valabile, nu aveau stagiu de muncă neîntrerupt în calitate de şofer sau permis de conducere de categoria necesară; – șoferii conduceau vehiculele în stare de ebrietate; – unele autoturisme erau admise la rută cu diverse devieri tehnice; – majoritatea vehiculelor nu erau dotate cu aparate de taxat; – controlul medical şi tehnic înainte de ieşire la rută se efectua formal sau lipsea.

În cadrul operațiunii, au fost depistate şi documentate 274 de încălcări ale legislației naționale în domeniul reglementării transportului de pasageri. În 25 de cazuri, au fost ridicate plăcile cu numărul de înmatriculare pentru exploatarea vehiculelor cu diverse defecţiuni tehnice, care puneau în pericol viața și securitatea participanților la trafic. La fel, pe durata controalelor a fost verificată atât starea tehnică a unităților de transport, cât și pregătirea profesională a șoferilor implicați în acest domeniu de activitate. În context, au fost efectuate 90 de verificări a unităţilor de transport înainte de ieşirea şi întoarcerea de pe rută la întreprinderile de taxi. Drept rezultat, 46 de conducători de întreprinderi au primit prescripţii privind înlăturarea neajunsurilor depistate cu stabilirea termenilor concreţi pentru executare şi informarea organelor de resort despre acțiunile întreprinse, iar alții 9 funcționari s-au ales cu sancțiuni în acest sens.

Menționăm, de la începutul anului 2015, pe întreg teritoriul ţării au fost înregistrate 19 accidente rutiere comise din vina taximetriștilor, în urma cărora 29 de persoane s-au ales cu diverse leziuni corporale.

foto: timpul.md

Comentarii