Dumitru Prepeliţă, şoferul camionului care s-a ciocnit cu limuzina preşedintelui Igor Dodon în septembrie 2018, a fost recunoscut vinovat de producerea accidentului, fiind amendat şi obligat să achite cheltuieli de judecată, scrie ZdG.md

Sentinţa a fost pronunţată pe 6 decembrie 2018, la Judecătoria Străşeni. Documentul conţine declaraţiile şoferului autoutilitarei, dar şi ale angajaţilor Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, implicaţi în accident. Contactat de ZdG, Dumitru Prepeliţă le-a declarat jurnaliștilor că nu vrea să discute despre accident şi despre pedeapsa care i-a fost aplicată.

Amintim că, accidentul în care a fost implicată coloana oficială a preşedintelui Igor Dodon a avut loc pe 9 septembrie 2018, pe traseul Străşeni – Călăraşi. Maşina în care se afla Dodon şi mama sa, un Mercedes-Benz S500, s-a ciocnit cu un camion al avicolei „Floreni”, condus de Dumitru Prepeliţă, care venea din sens opus. În accident a fost implicat şi un automobil de escortă „Volkswagen Touareg”, al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), în care se afla şi unul dintre fiii şefului statului.

Fiind audiat în şedinţa de judecată, Dumitru Prepeliţă a declarat că activează în calitate de şofer-expeditor la SRL „Floreni” şi că, pe 9 septembrie 2018, s-a dus la serviciu pentru a deservi mai multe magazine alimentare pe ruta Ungheni – Nisporeni – Floreni. La întoarcerea spre Floreni, timpul era posomorât, ploua şi traseul era umed. În faţa sa se deplasa un microbuz de model „Mercedes-Benz” care, la un moment dat, s-a oprit.

Prepeliţă susţine că nu a observat alte automobile pe traseu din sens opus. Văzând că automobilul din faţă s-a oprit, s-a angajat să-l depăşească.

„Efectuând manevra de depăşire, a observat că, din sens opus, venea cortegiul care era aproximativ la o distanţă de 25—30 metri, a luat brusc volanul în partea dreaptă şi a încercat să oprească autocamionul, dar acesta a început să derapeze. A încercat că întreprindă tot posibilul pentru a opri camionul, dar pentru că traseul era umed, camionul nu se oprea. Încercând să evite impactul cu microbuzul din faţă, camionul a derapat pe contrasens, provocând accidentul rutier cu cortegiul”, se spune în sentinţa pronunţată pe 6 decembrie 2018, de către judecătorul Sergiu Osoianu, de la Judecătoria Străşeni.

Instanţa i-a stabilit lui Dumitru Prepeliţă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 400 u.c., echivalentul a 20 de mii de lei, atât cât a solicitat procurora Ina Malai.

În sentinţă se mai spune că şoferului i s-a explicat că este în drept să achite doar jumătate din amenda stabilită, adică 10 mii de lei, dacă o plăteşte în cel mult 3 zile lucrătoare din momentul în care hotărârea devine executorie. De asemenea, judecătorul a hotărât să nu îl priveze pe Dumitru Prepeliţă de dreptul de a conduce mijloace de transport.

„Soluţia în cauză este bazată pe faptul că inculpatul a comis o infracţiune mai puţin gravă pentru prima dată, de cele comise se căieşte sincer, a contribuit activ la descoperirea infracţiunii, şi privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport ar afecta puternic situaţia materială a familiei sale, ţinând cont de faptul că inculpatul îşi dobândeşte existenţa prin profesia de conducător auto şi este unicul întreţinător al familie, având la întreţinere un copil minor şi soţia”, se spune în sentinţa pronunţată de judecătorul Sergiu Osoianu de la Judecătoria Străşeni.
Pe lângă amendă, şoferul a fost obligat să achite, în beneficiul statului, cheltuielile de judecată în sumă de 5 240 lei.

Contactat de ZdG pentru a discuta despre pedeapsa care i-a fost aplicată, Dumitru Prepeliţă ne-a spus că a decis să nu facă declaraţii la acest subiect. „Eu îmi cer scuze, dar aş dori să nu fac comentarii la tema asta”. Şoferul nu a vrut să ne spună nici măcar dacă s-a recuperat complet după traumele suferite în timpul accidentului şi dacă a revenit la muncă. „Nu ştiu, nu pot să vă spun nimic fiindcă…”. Întrebat dacă cineva i-a cerut să nu discute cu presa, Dumitru Prepeliţă ne-a răspuns: „Nu mi-a spus nimeni, asta e decizia mea definitivă. Eu mai mult nu doresc nicio discuţie la tema asta cu nimeni absolut”.

Comentarii