Probabil toți șoferii de la noi deja au reușit să ”savureze” drumurile de la noi pline de gropi care au apărut recent după topirea zăpezii. Până autoritățile se apucă de cârpit carosabilul suspensiile mașinilor au de suferit mult, iar cel mai afectat element al suspensiei devin amortizoarele.

Dar, v-ați intrebat vreodată cum s-ar comporta o mașină fără amortizoare, sau cu amortizoare defecte pe un drum de off-road? Dacă nu, atunci să știți că această întrebare și-au dat-o producătorii canalului de Youtube, MasterMilo și au decis să organizeze un experiment.

Amortizorul este o piesă vitală a șasiului și, pe scurt, face exact ce ii spune numele: atenuează șocurile provocate de denivelările din suprafața de rulare. Roata emite de aproximativ 10 ori mai multe vibrații decât caroseria și fără de amortizor toate aceste vibrații ar fi transmise direct către caroserie, respectiv implicit către pasagerii mașinii.

În cazul în care amortizoarele nu mai funcționează, mașina se balanseaza precum o barcă iar dacă problema nu este rezolvată în cel mai scurt timp, se poate ajunge în momente în care mașina poate să piardă contactul cu solul la denivelări mai mari, ne mai vorbind despre o distanța de frănare crescută și manevrabilitate redusă.

Daca ești curios sa vezi cum se comportă în realitate o mașină fără amortizoare, sau în acest caz cu uleiul scurs, pe teren accidentat atunci te invităm să vizionezi materialul video care urmează…

Comentarii