Procurarea de automobile înmatriculate în ţări străine a fost o soluţie (şi continuă să fie) pentru cetăţenii moldoveni care au căutat o alternativă ieftină maşinilor din ţara noastră. Însă încetul cu încetul, această „facilitate” deja nu mai este atât de atractivă.

După bulgari iată că şi România anunţă noi surprize. Ultima vine în forma unor scumpiri de RCA, începând cu luna mai a lui 2017. Potrivit automarket.ro sistemul bonus-malus va avea doar 8 clase începând din primăvara anului viitor, ceea ce va avea ca efect o creştere a poliţelor RCA inclusiv pentru şoferii care nu produc daune.

Luna noiembrie a adus o plafonare a tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni, însă Ordonanţa de Urgenţă prin care s-au stabilit noile preţuri include câteva noutăţi cu privire la legea RCA care vor intra în vigoare din 19 mai 2017.

Cea mai importantă noutate este că numărul claselor de bonus va fi redus de la 14 la 8, urmând astfel să fie identic cu numărul claselor de malus. Prin urmare, şoferii care nu produc accidente vor beneficia de o reducere de preţ de cel mult 34% faţă de tariful standard, comparativ cu nivelul actual de 50%. Astfel, un şofer care nu va avea daune timp de 4 ani va plăti un RCA mai scump cu 16% decât în prezent.

„Este o modificare fără nicio noimă, impusă de transportatori, care în loc să aducă beneficii consumatorilor aduce, dimpotrivă, dezavantaje. Culmea, sunt penalizaţi tocmai şoferii care nu au daune”, afirmă Cristian Muntean, preşedintele organizaţiei care reprezintă interesele service-urilor auto, pentru publicaţia Profit.

Decizia va afecta practic numeroşi şoferi, în condiţiile în care doar 7% dintre cei 5 milioane de şoferi asiguraţi produc daune pe parcursul unui an.

Pe de altă parte, noua lege spune că şoferii care produc daune cu vătămări corporale vor coborî cu 6 clase de malus, ceea ce echivalează cu o creştere a RCA-ului cu circa 80%. În plus, scăderea claselor de bonus-malus va avea ca efect şi imposibilitatea de a aplica acest sistem în cazul asigurărilor RCA pe o lună. Totuşi, toate aceste modificări ar putea fi anulate până la intrarea acestora în vigoare.

Comentarii