În poliţie avem o fluctuaţie de cadre de circa 1.000 de oameni care pleacă şi vin, anual”. Declarația aparține ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, citat de realitatea.md. În acest context salariile mai mari ar putea fi o soluţie.

Ministrul a precizat că MAI-ul în fiecare zi caută soluții pentru a face atractiv sistemul, astfel încât angajații să nu plece.

„Zi de zi echipa din Ministerul de Interne este în căutare de soluţii, nu doar a salarizării, dar a întregului pachet social – mă refer la apartamentele de serviciu, sănătate, educaţie. Atractivitatea din sistem sau condiţiile pe care noi dorim să le creem în sistem vor face ca angajaţii să reziste, până când economia noastră va permite mărirea salariului angajaţilor noştri”, a menționat acesta.

Totodată, ministrul a recunoscut că există o problemă legată de salarizare, dar și regimul de lucru al angajaților MAI. „Analiza pe care o facem sistematic, împreună cu unii consilieri din partea Uniunii Europene, impune nişte soluţii. Noi vom putea rezolva această problemă, a locurilor vacante din Ministerul de Interne. În ultimul timp, odată cu apariţia încrederii populaţiei în poliţiei, reforma prevede dotarea lor. Reforma este însoţită de finanţarea din partea UE cu 57 milioane de euro, cu care vom procura automobile, echipament, vom repara sedii. Noi vom aduce utilaje noi. Este o componentă importantă, pentru că omul atunci când vine la serviciu nu-şi achită uniforma, nu-şi procură lucruri de birou, nu-şi procură benzină”, a declarat Alexandru Jizdan.

„Angajaţii de la Inspectoratul Naţional de Patrulare sunt oameni care lunar au la salariu 8-9 mii de lei. El primeşte 5-6-7, mai primeşti 10, ai 17 mii de lei. În statele europene, salariul unui poliţist începător este de 1.000 de euro. Noi ne apropiem astfel de asemenea salarizare. Totuşi, în comparaţie cu statele europene, acolo sunt şi alte tarife la pachetele sociale, chirie, medicină. Încet, lucrurile se așează la locul lor”, a adăugat ministrul.

Comentarii