Foto: ProTV

Autoritățile s-au răzgândit. Nu vor mai contracta companii private care să se ocupe de ridicarea mașinilor parcate neregulamentar și vor încredința această misiune unei întreprinderi de stat, scrie bizlaw.md.

Proiectul Regulamentului privind modul de ridicare, transportare, depozitare şi restituire a mijloacelor de transport în procesul de constatare a contravenţiilor sau în cadrul măsurilor de asigurare a ordinii și securității publice a fost modificat recent. Astfel, asigurarea executării procesului de ridicare, transportare, depozitare, precum şi restituire ulterioară a mijloacelor de transport ridicate se va realiza de către Î.S. ”Servicii Pază a MAI”.

Conform noii redacții a proiectului, mijlocul de transport al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere este ridicat şi, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor, este adus la staţia de parcare specială sau la subdiviziunea de poliţie cea mai apropiată de locul constatării contravenţiei.

Mijlocul de transport va putea fi adus la staţia de parcare specială sau pe teritoriul subdiviziunii de poliţie şi în cazul în care:

  • conducătorul auto a fost înlăturat de la conducere;
  • staţionarea mijlocului de transport poate genera un pericol iminent pentru interesul public;
  • mijlocul de transport a fost lăsat într-un loc interzis pentru parcare.

De asemenea, proiectul prevede și plățile ce vor fi percepute de la șoferii mașinilor ridicate. Acestea încep de la 250 de lei doar pentru transportare, iar parcarea se va plăti suplimentar, în funcție de numărul de ore sau zile în care mașina va staționa acolo.

Astfel, pentru serviciile de ridicare/transportare a mijloacelor de tansport se stabilesc următoarele taxe:

în perimetrul municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, ciclomotoare, motociclete, autoturisme, remorci de autoturism – 1 transportare – 250 lei;

în perimetrul municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, autobuze, autocamioane, remorci de autocamion – 1 transportare – 250 lei;

în suburbiile municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, ciclomotoare, motociclete, autoturisme, remorci de autoturism – 1 transportare – 300 lei;

în suburbiile municipiilor Chişinău, Bălţi şi centrelor raionale, autobuze, autocamioane, remorci de autocamion – 1 transportare – 350 lei.

Totodată, pentru serviciile de depozitare la parcările speciale sau la subdiviziunile de poliție a mijloacelor de tansport ridicate se stabilesc următoarele taxe:

autoturisme, remorci de autoturism:
– depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 15 lei/ora;
– depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile – 200 lei/24 ore;

autobuze:
– intrarea pe teritoriul parcării sau la subdiviziunile de poliție – 550 lei;
– depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 20 lei/ora;
– depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile –360 lei/24 ore;

autocamioane, remorci cu lungimea mai mare de 7 metri:
– intrarea pe teritoriul parcării sau la subdiviziunile de poliție – 900 lei;
– depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 40 lei/ora;
– depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile – 700 lei/24 ore;

moped, motociclu:
– depozitarea pe un termen de până la 5 zile – 15 lei/ora;
– depozitarea pe un termen mai mare de 5 zile – 200 lei/24 ore.

Comentarii