Începând cu anul 2019 se dă startul construcției celei mai lungi autostrăzi din Europa! Aceasta va avea o lungime de 7.000 de kilometri și va trece prin mai multe țări, inclusiv Moldova, informează deschide.md.

Publicaţia Asociaţiei Mondiale a Drumurilor „World Higwaz Magazine” a anunţat că se dorește construirea “Centurii Mării Negre”, o autostradă lungă care să lege țări ca Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, România, Bulgaria, Serbia, Albania și Grecia. Fiecare țară își va construi propria porțiune de autostradă, din resurse proprii, dar și din fonduri europene, pentru statele ce fac parte din Uniunea Europeană.

Lucrările ar trebui să ia startul cel târziu în 2019, iar o porțiune din autostradă este deja construită la nord de Marea Neagră. Pe teritoriul României autostrada va începe de la Giurgiu, va ajunge la Bucureşti, va urca la Ploieşti – Buzău – Mărăşeşti – Bârlad – Huşi, apoi va intra în Republica Moldova, către Chişinău. Astfel, se va face o importantă legătură rutieră între București și Chișinău. La noi în țară, autostrada va străbate aproximativ 420 de km.

În total, autostrada Inelară a Mării Negre va avea în jur de 7000 de km și va fi a doua din lume ca lungime, după cea inelară a Australiei care măsoara 14.500 de km.

Comentarii