Pentru că suntem plictisiţi, probabil, să trecem prin toate treptele unei cutii de viteze manuale, deseori alegem să omitem unele rapoarte. Pentru a economisi timp, carburant, sau pentru că aşa ne place, fiecare o face din diferite motive. Dacă e bine sau nu, să treci din prima în a treia, ori din a treapta a doua în a patra, aflaţi în continuare.

Canalul de YouTube Engineering Explained, vine cu o explicaţie cât se poate de uşor de înţeles, a acestui fenomen. Dacă o faci şi tu, probabil că te-ai întrebat vreodată, cât de „sănătos” este acest lucru. Spre exemplu, dacă accelerezi în prima treaptă şi păşeşti peste a doua, ca să cuplezi imediat treapta a treia.

Sau, eşti într-o depăşire în treapta a doua, ajungând la turaţii destul de ridicate şi finisând manevra de depăşire, nu mai vrei să ridici viteze înalte şi, omiţi treapta trei favorizând-o pe a patra. La prima vedere, este absolut logic şi nimic ieşit din comun. Cu adevărat chiar nu faci nimic rău, doar dacă ai grijă să respecţi o regulă simplă.

Pentru a nu „supăra maşina” aşa cum se exprimă şi protagonistul acestui film, atunci când faci trecerea de la o treaptă mică la una mai mare, ambele impare sau ambele pare, asigură-te că ajustezi turaţiile corect. Dacă în treapta a doua, ai în jur de 4.000 rotaţii pe minut la o anumită viteză de deplasare, atunci la aceeaşi viteză, în treapta a patra, ai putea avea circa 2.000. Desigur că aceste cifre variază de la un automobil la altul, dar să zicem că media este undeva „acolo”.

Aşadar, odată ce ai decuplat treapta a doua, aşteaptă până turaţiile coboară la limita normală pentru treapta a patra. Astfel nu doar că vei obţine o tranziţie lină, fără să zgâlţâi pasagerii şi maşina, dar îţi protejezi şi ambreiajul de la patinare. Aceste două probleme sunt de fapt şi singurele care ar putea apărea atunci când păşeşti treptele.

În concluzie, eşti în maximă siguranţă, dacă ştii cum să faci corect acest lucru. Ajustarea turaţiilor trebuie făcută nu doar la înaintare 1-3, sau 2-4, dar şi în decelerare, adică 6-3, 4-2, 3-1. În special dacă vă aflaţi la volanul unui automobil cu tracţiune spate, pentru a nu provoca un derapaj incontrolabil, trebuie să pregătiţi motorul şi transmisia urcând turaţiile până la limita unde cunoaşteţi că s-ar afla, acul turometrului, în treapta care o preconizaţi, ajustată la viteza cu care vă deplasaţi.

Comentarii