SUV-urile bavareze BMW X3 și X4 sunt modelele cu ajutorul cărora constructorul german a reușit să cucerească inimile publicului. Noua generație X3 a debutat în toamna anului 2017, iar cea mai potentă versiune de până acum purta indexul X3 M40i. A doua generație a lui X4 a fost prezentată publicului la începutul anului 2018, care la fel oferea versiunea de top M40i.

Acum, producătorul nemțesc publică primele imagini și informații detaliate despre modelele de performanță X3M și X4M! Cele două SUV-uri vin cu un șir de modificări estetice, un interior sport și un motor capabil să arate cifre dinamice impunătoare.

La nivel estetic, noile SUV-uri de performanță vin cu un pachet aerodinamic îmbunătățit. Nemții au redesenat prizele de aer, care acum au devenit mai mari și au adăugat accesorii inscripționate cu logo-ul diviziei de performanță. La fel observăm spoilere ușor restilizate și o grilă retușată.

În comparație cu versiunile civile, noile X3 M și X4 M integrează praguri laterale în culoarea caroseriei și câte o aripă spate de dimensiuni mai generoase. BMW spune că SUV-urile de performanță vor fi oferite și în versiunea Competition, care propune accesorii de caroserie vopsite în negru. 

În versiunea Standard, interiorul noilor modele de performanță va fi oferit cu scaune sport tapițate în piele Vernasca în nuanțele Black/Oyster. Logo-ul M a fost cusut pe tetierele acestora, iar accesoriile de interior sunt fabricate din aluminiu. Opțional, nemții vor oferi scaune M Sport, care se găsesc standard doar pe versiunea Competition, îmbrăcate în Merino. Tot la interior, clienții vor găsi un instrumentar de bord specific modelelor M, un volan sport și un selector de viteze dezvoltat special pentru produsele din gama de performanță.

Sub capota noilor X3M și X4M, găsim o versiune îmbunătățită a benzinarului de 3.0 litri volum. În urma modificărilor aduse de inginerii diviziei M, unitatea a fost forțată să dezvolte 480 de cai putere și 600 Nm. Versiunile echipate cu pachetul Competition vor oferi 510 cai putere și 600 Nm.

Atât BMW X3 M, cât și X4 M sunt capabile să accelereze de la 0-100 km/h în doar 4.2 secunde, în timp ce versiunile Competition vor fi mai rapide cu 0.1 secunde. Indiferent de varianta aleasă, viteza maximă a SUV-urilor de performanță este limitată electronic la pragul de 250 km/h. Prin comandarea pachetului M Driver, BMW poate crește limita de viteză până la 280 km/h, respectiv 285 km/h în cazul versiunilor Competition.

Resursele motorului de 3.0 litri volum sunt gestionate de o transmisie automată cu 8 rapoarte M Steptronic cu Drivelogic și prin intermediul unui sistem de tracțiune integrală M xDrive.

Sistemul M xDrive este asemănător cu cel introdus în urmă cu câteva luni pe noua generație M5. În momentul pornirii, modulul DSC (Dynamic Stability Control), adică arsenalul de sisteme care menține aderența și stabilitatea, este activ. Prin simpla apăsare a unui buton, mașina comută în modul MDM (M Dynamic Mode) care promite un caracter ceva mai sportiv în versiune 4WD Sport. Prin dezactivarea completă a modulului DSC, resursele motorului vor fi transmise într-un raport și mai mare către puntea spate însă și aici, șofeul poate alege din modurile 4WD sau 4WD Sport.

Comentarii