Unul dintre cele mai frecvente teste practicate nu doar de producătorii de automobile dar şi de jurnaliştii auto este testul elanului. Denumirea ciudată la prima vedere se referă la manevra de evitare a unui obstacol la viteză de şosea. Totodată acest test vizează şi una dintre cele mai frecvente situaţii de accident de care se poate „bucura” un şofer la viaţa lui. 

Drept dovadă este şi materialul video de mai jos, în care un şofer, undeva prin regiunile îndepărtate ale Rusiei, opreşte în brusc chiar în mijlocul drumului. Autoutilitara ce venea din spate a reuşit să evite impactul la timp, însă nu a fost cazul şi pentru următoarea maşină, din care au fost filmate şi secvenţele video. Şoferul acesteia, a reacţionat în cel mai prost mod şi în loc să evite maşina a ales să frâneze.

Fie din lipsă de experienţă sau poate că era prea încrezut în frânele maşinii, dar conducătorul auto a dat greş, iar rezultatul acţiunilor sale îl puteţi vedea în videoclipul alăturat. Deşi putea fi uşor evitat, accidentul îi va servi drept învăţătură pentru tot restul vieţii.

Deşi cel aflat la volan, pare să fi întârziat cu manevra din simplul motiv că „a căscat gura”, iar luarea unei decizii a fost alterată de timpul scurt de reacţie, totuşi, credem că ar fi bine ca şi în şcolile auto să fie învăţat testul elanului. Cel puţin eu îmi amintesc acum câtă teorie se studiază şi cât de puţine ore practice cu adevărat utile sunt puse în aplicare.

Comentarii