Operaţiunea Nopţi Albe desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute a condamnat la mersul pe jos în jude 49 de şoferi. Aceştia au urcat băuţi la volan însă nu au ajuns prea departe aşa cum inspectorii de patrulare îi aşteptau cu braţele deschise.

Astfel, în nopțile de 15, 16 și 17 aprilie, echipajele de patrulare au verificat șoferi din toată țara. Ca urmare a acțiunilor polițiștilor, dispozitivele de măsurare a concentrației alcoolului în aerul expirat au arătat rezultate pozitive în cazul a 49 de șoferi, iar 7 conducători auto au refuzat testarea alcoolscopică.

Pentru un trafic în siguranţă, Inspectoratul Național de Patrulare reamintește că alcoolul este o substanță sedativă care afectează centrii de coordonare ai creierului conducând la:
– majorarea timpului de reacție;
– relaxare și somnolență, ce poate provoca adormirea la volan;
– reducerea vizibilității și dificultăți în perceperea informației senzoriale.

Potrivit legislației, conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe, în dependență de gradul de alcoolemie, se pedepsește cu amendă de la 3 000 până la 10 000 de lei cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 până la 5 ani.

 

Comentarii