Statul German a lansat în anul 2017, un program special de stimulare prin care acorda un bonus de 4.000 de euro tuturor celor ce vor achiziționa un vehicul electric. Unica condiție impusă de autorități era ca prețul de bază al mașinii să nu depășească 60.000 de euro, iar la vremea ceea Tesla Model S era singurul model care depășea acest plafon.

Ulterior, compania Tesla a acuzat oficialii germani de faptul că măsura este îndreptată strict împotriva sa și a replicat prin scăderea prețului de bază al uneia din variantele Model S la mai puțin de 60.000 de euro prin eliminarea unor dotări standard.

Deși inițial au acceptat această strategie și au trecut deja aproape doi ani de la decizia luată, oficialii germani au anunțat recent că toți clienții care au primit bonusul de 4.000 de euro la achiziționarea unui Model S trebuie să fie returnat, sub pretextul că Tesla a „fraudat” sistemul.

„Toți clienții Tesla care au cumpărat un Tesla Model S înainte de 6 martie 2017, sunt afectați de decizie”, menționează Oficial Federal pentru Controlul Exporturilor din Germania.

Decizia urmează să afecteze între 800 și 1.050 de clienți care au optat pentru EV-ul american, însă Tesla a anunțat imediat că va suporta toate returnările de bonusuri, estimate la circa 4 milioane de euro. Totodată, constructorul din Silicon Valley afirmă că va contesta decizia autorităților.

„Decizia arbitrară a fost nejustificată, contrar obiectivelor programului și nedreaptă față de clienții noștri. Oricine din Germania putea cumpăra versiunea de baza Model S la un preț mai mic decât cel necesar și am furnizat astfel de mașini pentru clienții noștri. Facem apel la această decizie și, pentru a nu afecta clienții, vom acoperi costurile pentru bonusuri până când această problemă va fi rezolvată”, se menționează într-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al companiei Tesla.

Comentarii