Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, a publicat astăzi pe pagina sa de Facebook o postare în care declară că polițiștii din Republica Moldova ar putea patrula cu mașini civile, la fel cum o fac și cei din Germania deja de 25 de ani!

În anul 2017 au fost înregistrate peste 2600 de accidente rutiere, în care au suferit traumatisme peste 2990 de persoane și au decedat peste 300 de persoane, 11 din ei fiind copii minori. Unul dintre cei mai frecvenți factori a accidentelor este imprudenţa şoferilor prin nerespectarea limitei de viteză.

”Se întâmplă de multe ori ca şoferii să se grăbească undeva, sau să încalce intenționat și nu conștientizează că viaţa este mai scumpă decât puținele clipe de adrenalină. Și în acest caz am identificat o soluție preluată din practica omologilor germani de mai bine de 25 ani – patrularea cu mașinile civile”, spune Cavcaliuc.

În trafic, poliția utilizează mașinile civile pentru a monitoriza nestingherit circulația rutieră și în momentul în care fixează o încălcare care ar preceda urmări grave
– utilizează semnalul sonor
– opresc această mașină
– polițistul pe uniformă prezentă probe incontestabile fixate de sistemul video/foto avansat
– polițistul documentează încălcarea și descurajează contravenientul, astfel previne o tragedie și salvează multe vieți omenești.

”Sunt de părere că, dacă vom utiliza mașinile civile după exemplul german și la noi, vom crește responsabilitea șoferilor, ei fiind conștienți că pot fi oricând fixate încălcările și cu siguranță vom evita accidentele rutiere cu consecințe grave, salvând în timp mii de vieți omenești.”, a adăugat șeful poliției.

La fel, gheorghe Cavcaliuc a ținut să mulțumească colegilor săi din cadrul Poliției Germane pentru deschidere, sprijinul acordat și disponibilitatea de a prelua bunele practici și a le implementa în cadrul Poliției Naționale. Iar la finalul comunicatului a întrebat cetățenii ce părere au despre implimentarea acestei inițiative.

Comentarii